DA LI BISTE USPELI DA SE ZAPOSLITE U GUGLU? Uslov je da rešite ovu zagonetku (FOTO)

Znak pitanja zagonetka
Pixabay.com

Tim sa Univerziteta u Oksfordu, Kanadskog instituta za napredsno istraživanje i ogranka “DeepMind” kompanije Gugl stvorili su veštačku inteligenciju (AI) koja može da reši čuvenu “zagonetku sa 100 šešira”, piše "Independent".

U zagonetki, 100 zatvorenika stoje u redu, jedan ispred drugog, pri čemu svaki nosi crveni ili plavi šešir.

Svaki zatvorenik može da vidi boju šešira zatvorenika ispred sebe, ali ne i boju svog šešira ili šešira zatvorenika iza njega.

Čuvar zatvora zastaje ispred svakog zatvorenika i pita ga koja je boja njegovog šešira. Ako zatvorenik odgovori tačno, biće pomilovan, a ako pogreši – biće pogubljen.

Zatvorenici smeju da izgovore samo “plav” ili “crven”, nije dozvoljeno okretanje, istupanje iz reda, niti bilo kakav drugi način signalizacije.

Pre nego što stanu u red, zatvorenici imaju mogućnost da zajedno osmisle strategiju pomoću koje će uspeti da reše problem.

Kako odgovor zahteva koordiniranu strategiju i internu komunikaciju, ne čudi što zagonetka predstavlja jedan od načina na koje tehnološki gigant evaluira buduće zaposlene.

Rešenje?

 

U najboljoj AI strategiji, 99 odsto zatvorenika je preživelo, a jedan preostali zatvorenik ima 50 odsto šanse da preživi.

Da bi se to dogodilo, zatvorenik na kraju reda će reći “plav” ako ispred sebe vidi paran broj plavih šešira, odnosno “crveni” ukoliko je broj crvenih šešira neparan, i obrnuto.

U zavisnosti od toga da li je preživeo ili pogubljen, ostali zatvorenici će znati da li je pogodio boju svog šešira ili pogrešio.

Naredni zatvorenik već zna da li je broj plavih, odnosno crvenih šešira paran ili neparan, i u skladu sa time pogađa boju svog šešira.