DA LI I VI POZNAJETE NEKOG MIZOGINA? Opasan fenomen muškaraca!

MIZOGINIJA? Znate li uopšte šta je to? Nažalost, u Srbiji, veliki broj žena nije ni upoznat sa ovim terminom, a kamoli sa uzrocima ili posledicima iste pojave, koje su razorne, posebno za savremeno društvo i tekovine modernog doba. Poražavajuće je što u doba kada se civilizacija popela na viši nivo postojanja i otvorila ka novinama i dalje obitavaju mizogini ili jednostavnije rečeno muškarci koji mrze žene.

 

Mizoginija je definisina kao “kulturno stanovište mržnje prema ženama samo zato što su žene“, a može da varira od intezivnog nepoverenja i odbojnosti pa do otvorenog prezira. Od 2012. uključuje i ukorenjene predrasude prema ženama i inferioran odnos.

U velikom broju slučajeva mizogini ni sami ne shvataju da preziru žene, to se odigrava na nesvesnom nivou bića, a takav stav je najčešće formiran u detinjstvu ili adolescenciji.

– Zašto neko mrzi žene? Jedno od objašnjenja svakako jeste negativno iskustvo sa nekom ženom u prošlosti na osnovu kog je zaključio da su sve žene takve. Uglavnom su to “traume” iz detinjstva ili rane mladosti – a žena koja ga je povredila može da bude majka, sestra, prva ljubav u koju se jako razočarao… Kasnije u životu da ne bi bio ponovo povređen stvara negativan stav prema ženama kao odbrambeni mehanizam. Ipak, mizogini su često ambivalentni – s jedne strane žele da budu prihvaćeni i poštovani od strane žene, a sa druge strane imaju veliki strah da ne budu povređeni – priča psihoterapeut Zoran Milivojević.

Kod mizogina jednom usađeno seme nepoverenja i razočarenja trajno utiče na zdrave emocije i ponašanje u muško ženskim odnosima. Prvi znaci mizoginije i početni stadijum nije uočljiv, uglavnom se “meša” sa seksizmom, a kada se konačno uoči bude prekasno. 

– Seksizam je zapravo pozicija superiornisti jednog pola. Tačnije, muškarci su uvereni da su sposobniji, pametniji i bolji od žena, i očekuju da one budu društveno niže rangirane. Ali, seksista voli ženu, on želi da je ima i da njihov odnos dobro funkcioniše, samo što teži odnosu u kome je on dominantan, a žena je podređena. Nasuprot tome, mizogini su osobe koje mrze žene, misle da su zle, da će ih prevariti, iskoristiti, odbaciti. Oni ne mogu da uspostave brak ili dugu vezu, jer na kraju uvek nađu manu – ističe Milivojević i dodaje da koren seksizma donekle leži i u tradiciji i kulturi:

–  Seksizam je tradicinalno i versko potkrepljen kako u muslimanskom svetu gde se žena neretko tretira kao niže biće, tako i u hrišćanstvu. Naime, kao prvi primer u Bibliji imamo Evinu grešku koja je izdala Adama, a ona je žena, pa je ostalo uvreženo mišljenje da su sve žene krive za Evin greh. Dakle, u hrišćanskim zemljama odatle proizilazi navodna superiornost muškaraca. Ali, za razliku od mizoginije seksizam je stav “ja sam bolji, a ti gora”, ali ne i stvarna mržnja.

 PAŽNJA: Osobine tipične za mizogine muškarce (što ne mora znači da jesu):

1. Može lako da se iz neodoljivog muškarca transformiše u bezobzirnog (i obrnuto).

2. Više poštuje muškarce -s tiže na vreme za sastanke sa njima, ispunjava data obećanja, dok je sa ženama poptuno drugačiji slučaj.

3. Ima istaknut takmičarski duh u odnosu sa ženama. Ukoliko je žena u društvenom ili profesionalnom smislu uspešnija od njega, to teško podnosi i budi u njemu mržnju. Kada su muškarci uspešniji, tu situaciju može da sagleda objektivno.

4. Nesvesno je spreman da poduzme sve da se žena oseća loše i namerno će raditi sve suprotno od noga što ona želi. Sklon je da je ponižava u društvu, vređa, ismeva, ne vraća pozajmljen novac…

5. Voli da kontroliše ženu i ne poklanja pažnju njenim željama.

6.Smatra da je monogamija poslednja stvar koju je dužan ženi.

7. Iz romantične veze može da “ispari”, a da je formalno ni ne okonča. Jednostavno se više nikada ne javi.

– Mizoginija je jednostavno stav prema ženama koji karakteriše životni put tog muškarca. Oni mogu biti levičari, desničari, bogati, siromašni, ne postoji sklop ličnosti koji je manje ili više podložan mizoginiji. Koliko je lako prepoznati mizogina zavisi od toga koliko poznajete istoriju i razmišljanja takve osobe – akcentuje psihoterapeut Zoran Milivojević.

Svaki put kada ponizi, uvredi i povredi ženu, uspe da u njoj probudi bol, mizogin oseća podsvesno veliko zadovoljstvo i uživa u tome. Upravo zato, da bi imali priliku da se na neki način iživljavaju nad damama, oni i skrivaju svoj pravi karakter, ili ga pokazuju tek onda kada ženu zavedu.

Mizoginija eskalira kada se muškarac oseti izigranim. Tada se ovakvo stanovnište pokazuje u punom jeku, on želi da oseti, uzvrati udarac. Ipak, pravi mizogini uglavnom izbegavaju društo suprotnog pola, oni se osećanju neprijatno sa ženama. Ali, ako dođe do sukoba na poslu sa koleginicom, ona će “nastradati”, tačnije on će je poniziti na način na koji najbolje ume – naglašava naš sagovornik.

Neki sociolozi mizoginiju vezuju i za određene teritorije, tačnije izrazito patrijarhalne zemlje i društva gde je ovakva ideologija zastupljena hiljadama godina i gde dominiraju samo muškarci. 

– Moj utisak je da u slovenskim zemljama žene tradicionalno imaju dobar položaj. U Srbiji i na našim prostorima generalno muškarci vole žene – zaključuje psihoterapeut Zoran Milivojević.

Mizoginija u svom punom obliku nije rasprostranjena u Srbiji u velikoj meri, ali je zato njen “naslednik” seksizam veoma aktivan. Međutim, granica između seksizma i mizoginije je tanka, a negovanjem seksitičkih razmišljanja lako se postaje “materijal” za mizoginiju.

Danas je mizoginija prerasla prvobitno značenje (mržnja prema principu onoga što žena predstavlja) – manifestuje se svakodnevno na razne načine i preti da postane kulturološki obrazac koji uči da žene nisu potrebne za sreću i uspeh.

Senka mizoginije vidi se i u jeziku (u srpskom su najpopularnije psovke na račun žena i ženskog polnog organa), na filmu, kroz nasilje u porodici, pornografiju, u humoru, omalovažavanju ženskih sposobnosti, pa sve do podučavanja žena da ne budu zadovoljne svojim telom već teže nekom iskrivljenom idealu.loading...