Da li je lepota JEDNA VELIČINA ZA SVE? Lekar napao GOJAZNE MANEKENKE: “Šaljete vrlo opasnu poruku” (FOTO)

Ešli
instagram.com/theashleygraham

U Australiji je u toku debata oko toga da li manekenke sa viškom kilograma veličaju gojaznost, nakon što su krupni modeli prošetali modnom pistom u kupaćim kostimima "Sports Ilustrejtid", piše BBC.

 

Esli Grejem je jedna od najpoznatijih plus sajz manekenki (FOTO: instagram.com/theashleygraham)

“Dejli telegraf” iz Sidneja kritikovao je upotrebu gojaznih manekenki kao “neodgovornu”, dok je jedan australijski lekar u izjavi za isti list ocenio da one šalju “opasnu poruku”.

Thank you to these gorgeous women for sharing their honest feelings about their bodies with me and @glamourmag. Get the tissue ready! Link in bio for full video. #BeautyBeyondSize

A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) on

Drugi, međutim, smatraju da se na pisti treba naći svi oblici tela.

Ako modna industrija odluči da prestane da koristi manekenke izgladnele do kože i kostiju – kao što bi i trebalo –ne bi trebalo da počne da promoviše jednako nezdravu telesnu težinu, napisala je kolumnistkinja Soraja Fuda i zapalila debate.

Urednik “Sports Ilustrejtid” M.J. Dej kaže da lepota nije “jedna veličina za sve”.

Link in bio for this -I'm never going to put on a real bra ever again- bralette?

A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) on

Dr Bred Frankum, predsednik australijskog Medicinskog udruženja u Novom Južnom Velsu, pita zašto gojazne manekenke ne dovode do sličnih posledica kao preterano mršave.

Da neko prošeta modnom pistom sa cigaretom, javnost bi pobesnela jer je to nezdrava poruka. Ako šaljemo gojazne osobe na pistu mi na neki način slavimo gojaznost. Mislim da je to opasno, jer svi znamo da je gojaznost loša po zdravlje, istakao je Frankum za BBC.

#LoveMagazine by #PatrickDemarchelier

A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) on

Profesor Džon Dikson, šef za istraživanja kliničke gojaznosti u Institiutu za srce i dijabetes Bejker IDI, kaže međutim da manekenke treba da predstavljaju sve ljude iz zajednice.

S obzirom da je normalno biti gojazan u našoj zajednici, a imamo 28 odsto gojaznih Australijanaca, uvredljivo je reći da oni ne treba da hodaju modnom pistom – naveo je on.

#ellefr #nationalnudeday ?

A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@theashleygraham) on

Manekenka Stefanija Ferario smatra da se modna industrija ne treba fokusirati na ekstreme.

Ja sam za različitost modela u veličini i oblicima, ali mislim da je neodgovorno što nema više manekenki zdrave težine na pistama – rekla je ona.