DA LI JE MOGUĆE? Godinu dana bez dezodoransa i neprijatnih mirisa (VIDEO)

Elis Brotigem
youtube/ screenshot

Lajfstajl blogerka Elis Brotigem sprovela je eksperiment u kojem već godinu dana ne koristi dezodorans.

 

Dezodoransi, bilo u kremi, sticku ili spreju – posljednjih 30-ak godina neizostavni su deo higijenskih rituala većine ljudi.

Prema istraživanjima, ljudi u proseku potroše od 4 do 5 dezodoransa godišnje, a postoje i oni koji smatraju da je njihovo korištenje štetno za zdravlje.

Ipak, stručnjaci tvrde kako se može sigurno koristiti i uživati u njihovom mirisu ako se pridržavate jednog pravila i izbegavate one sa aluminiumom.

YouTube blogerka Elis Brotigem (22 godine) čvrsto je odlučila kako će isprobati može li izdržati bez dezodoransa i to samo iz straha da se njegovo korištenje može povezati s nastankom raka dojke.

Posljednji je put koristila je dezodorans u oktobru 2015

–Ne smrdim, garantujem vam to! Ipak, moram priznati kako sam u isto vreme uvela i druge životne promene, pa sam izbacila i meso iz ishrane. Sigurna sam kako to isto ima uticaja na miris znoja – poručila je svojim pratiocima.

Ona veruje kako njen znoj gotovo da nema neprijatan miris jer se hrani zdravo, a ne smrdi ni nakon vežbanja u teretani.

Elis živi na Havajima i kako kaže sasvim se normalno znoji, a odlučila je da ne koristi dezodorans zbog straha od raka od koga boluju neki članovi njene porodice.

Mirišite onako kako se hranite: jaka, začinjena hrana, suhomesnati proizvodi, alkohol, kofein i nikotin kao i neki lekovi mogu uticati na miris i količinu znoja.

To je zato što se znojenjem telo rešava štetnih materija. U sintetici se telo jače znoji. Ako je odeća upila znoj, s nje će se širiti neugodan miris usprkos dezodoransu.

U sintetičkoj odeći znojenje je puno jače nego u odjeći od prirodnih vlakana. Zbog toga Elis najčešće nosi isključivo pamuk, viskozu i lan.

Kristalni kamen je antiperspirant

Prirodni kristalni deo-kamen je prirodna mineralna so. On se navlaži vodom i nanosi na pazuh. Na koži ispušta mikrosloj mineralne soli koji deluje antibakterijski i smanjuje mirise. Elis dodaje kako je ovo jedini prihvatljiv oblik dezodoransa, iako ni njega ne koristi.

Pogledajte njen video: