Svi znamo da treba da menjamo posteljinu, a evo šta se dešava ako to ne radimo redovno.

 

Ekspert za higijenu Meri Marlov kaže da nije reč samo o tome što se na posteljinu zadržavaju znoj i čestice kože. “Tokom sna, koža oslobađa soli i masti. Moguće je da su tu nađu pljuvačka, urin, genitalne tečnosti, fekalije, što sve ostaje na posteljini”, kaže ona.

Ako to nije bilo dovoljno da vas ubedi u važnost redovnog menjanja posteljine…

“Ukoliko se posteljina ne pere redovno, a imate ogrebotine ili rane, mogu da se inficiraju. Atletsko stopalo, gljivice, mogu da se prenesu sa posteljina. Neredovno menjanje posteljine i jastučnice omogućava tečnostima da prodru u jastuk i dušek, a to je mnogo teže očistiti od jednostavnog pranja posteljine”.

Osim toga, ranije studije su pokazale da se u krevetima kriju milioni grinja, koje se hrane mrtvim ćelijama kože. Njihov izmet naročito smeta onima koji imaju alergijske reakcije ili astmu, a sve se to može sprečiti redovnim menjanjem i pranjem posteljine.

“Sa druge strane, ako to ne radite redovno, masti i tečnosti se zadržavaju u materijalima od kojih je napravljena posteljina, pa ih je tako teže ukloniti”.

Na kraju, treba znati i da li vam je posteljlina dobro oprana.

“Ako iz ormana izvadite opranu posteljinu koja ima miris ustajalog, to znači da su se na njoj zadržale soli jer posteljina nije dobro oprana”.

Ekspert Meri Marlov savetuje da jorganske navlake, jastučnice i čaršave perete jednom nedeljno kako biste izbegli sve posledice koje donosi neredovno menjanje i pranje posteljine.loading...