Osvežavajua poslastica koju će pivopije obožavati!
Potrebno je:
– 205 g mlečne čokolade, naseckane,
– 1 šolja (250 ml) mleka,
– 1/2 šolje (100 g) šećera,
– malo soli,
– 4 veća žumanceta,
– 1 šolja (250 ml) slatke pavlake za kuvanje,
– 3/4 šolje (180 ml) tamnog piva po izboru,
– 1 kašičica ekstrakta vanile.
Način pripreme:
Komadiće čokolade stavite u šerpicu, pa preko šerpice stavite veliku cedeljku i ostavite sa strane. U posebnoj posudi zagrejte na srednjoj temperaturi mleko, šećer i malo soli.
Odvojeno umutite žumanca, pa im dodajte mešavinu sa zagrejanim mlekom – lagano, konstantno mešajući. Sve stavite u drugu šerpicu, pa na srednjoj temperaturi krčkajte mešajući dok se smesa ne zgusne. Sipajte je kroz cedeljku u šerpicu sa čokoladom, da biste dobili lepu rastresitu mešavinu.
Zagrevajte na šporetu i mešajte dok se i čokolada ne otopi. Kada vidite da je smesa postala glatka, dodajte i pavlaku za kuvanje, pa pivo i vanilu.
Stavite šerpicu sa smesom u šerpu napunjenu kockicama leda i mešajte dok se smesa za sladoled ne ohladi.
Nakon toga je ohladite u potpunosti u frižideru, pa rasporedite u posudice i stavite u zamrzivač.