DA LI PERETE ZUBE ODMAH NAKON JELA? Evo zbog čega to NE TREBA raditi

Verovatno mislite da je apsolutno uvek dobra ideja oprati zube. Uostalom, pravilna oralna higijena nikako ne može biti loša za vas, zar ne? Ali, to baš i nije tako.

Pixabay.com

Stomatolozi upozoravaju da postoji određeno vreme kada pranje zubima zapravo može da šteti.

Nemojte da perete zube odmah nakon jela

– Možda vam se čini da treba da operete zube odmah nakon obroka, ali stomatolozi upozoravaju da je to loša ideja. To je zato što varenje započinje u ustima, što stvara kiselo okruženje, a to nije najbolji trenutak za pranje zuba- kaže stomatolog Džini Greko.

– Kada pojedete hranu koja sadrži šećer (ili jednostavni skrob koji se u ustima razgrađuje na šećer), bakterije koje uzrokuju karijes počinju da se hrane njime i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj okolini, privremeno slabe vašu gleđ (tvrdu, spoljnu površinu zuba) uzrokujući gubitak minerala- kaže Džin Lin, vlasnik dečje stomatologije Hurst i upozorava kako bi, u ovoj situaciji, četkanje moglo dodatno da ošteti gleđ.

Pričekajte sat vremena nakon jela

Američko udruženje stomatologa (ADA) preporučuje da pričekate najmanje sat vremena nakon jela kako biste oprali zube. Nil Dž. Gajar, bivši predsednik Akademije opšte stomatologije, kaže da to vreme “omogućava da vaše telo neutrališe kiselu okolinu koju je možda stvorila kisela hrana koja je unesena”. Čekajući sat vremena, pljuvačci dajete dovoljno vremena da odradi svoj posao, piše Best Life.