DA LI PRAVILNO PERETE PROZORE? Ispratite ovih SEDAM TRIKOVA da blistaju više nego ikad!

Pranje prozora
Pixabay.com

Prozori mogu predstavljati izazov za čišćenje, jer se zbog prelamanja svetlosti svaki vaš pokret krpom i preskočeno mesto mogu jasno uočiti na obe njegove površine. Ali, ne dozvolite da vas to demorališe.

 

Pružamo vam korisne savete i trikove koji će vam pomoći da lakše i brže operete prozore, ali i da oni ostanu duže čisti.

1. Usisajte prozor
 

Pripremite prozore za pranje tako što ćete usisati prozorske okvire. Uzmite usisivač i pričvrstite dodatak u vidu četke, zatim usisajte prašinu, bube i paučinu. Ukoliko imate žaluzine i venecijanere usisajte ih otvorene i zatvorene. To će sprečiti da se nečistoća sa njih brzo prenese na stakla.

2. Čistite poput profesionalca
 

Veće staklene površine je najbolje čistiti alatom koji koriste profesionalni čistači. Dovoljna vam je kofa tople vode sa par kapi deterdženta, sunđer i ručni brisač sa gumom. Sapunica će lako odvojiti prljavštinu sa površine, a pomicanjem brisača s leva na desno i obrnuto, u obliku slova S, najbolje ćete ukloniti ostatak tečnosti i nečistoće i osušiti prozore.

 

3. Napravite sami rastvor za čišćenje
 

Tečnost koja će jednako efikasno ukloniti nečistoće sa stakla, možete napraviti sami koristeći sirće i vodu u razmeri  1:4 (u 1 litar vode sipajte ¼ litre sirćeta). Rastvor sipajte u bocu sa pumpicom, dobro promućkajte i poprskajte stakla.

 
4. Čišćenje manjih staklenih površina
 

Brisanje prozora sa mnogo malih staklenih površina može oduzeti dosta vremena ukoliko ne znate ovaj trik. Upotrebite krpicu za čišćenje naočara koja će lako ukloniti sve nečistoće sa prozorskih stakala. Direktno poprskajte krpu sa malo vode, prebrišite, i vaši prozori će biti kristalno jasni.

5. Upotrebite stare novine
 

Višak tečnosti sa opranih prozora možete pokupiti novinama. Novine pružaju dodatan benefit jer ostavljaju tanak mastan film na staklu koji sprečava mrljanje stakla. Za brisanje nemojte koristiti magazine, već najobičnije dnevne novine. Ipak, vodite računa da novinama ne prelazite preko drvenih okvira kako ne bi ostale tamne fleke.

6. Mikrofiber krpa
 

Tokom prolećnih i letnjih meseci na prozorskim površinama može se skupiti dosta prašine i polena koje je mnogo lakše ukloniti suvom mikrofiber krpom nego kvasiti vodom ili sredstvom za čišćenje.

 

7. Očistite zavese
 

Prilikom čišćenja prozora ne treba zaboraviti na zavese. Jednostavan način da uklonite prašinu je da ih stavite u mašinu za sušenje veša na par minuta i nakon toga odmah okačite kako se ne bi gužvale. Ako nemate sušilicu, usisajte ih pažljivo na najslabijoj jačini.