DA LI PRAVILNO SUŠITE KOSU? Šest grešaka koje konstantno pravite!

Verovatno ste primetile da kad se same isfenirate i kada vam to učini profesionalni frizer nije isti rezultat. U čemu je tajna?

Pixabay.com

Uz pomoć jednostavnih saveta pomoćićemo vam da vašu kosu učinite prelepom i isfeniranom kao da ste upravo izašli iz salona.

Za početak – svi smo krivi što feniranje startujemo sa previše mokrom kosom!

Istina je da kosa mora biti vlažna kada je fenirate, ali ne sme previše. Po savetu profesionalnih frizera najbolje je da kosa bude više od pola suva da bi rezultati bili kako treba. Mokra kosa je slabija i sklonija pucanju, tako da ćete je više počupati, nego kada je fenirate dok je vlažna.

Naš savet vam je da posle njenog pranja, uvijete kosu u peškir i sačekate da on pokupi većinu vlage. Zatim je prosušite još malo fenom i onda počnite sa feniranjem na način koji koristite svaki put.

A gde to još grešite?

Ne pravite volumen

Ako želite gušći izgled kose, počnite pored četki da koristite i prste! Četke zbog svog oblika ne mogu doći do korena kose, ali zato prsti mogu. Prstima polako razdvojite pramenove (takođe koristite i fen). Ovako ćete podići kosu i vizuelno napraviti veći volumen.

Pogrešan start

Uglavnom svi krećemo da feniramo, tj. da uvijamo kosu četkom od krajeva kose. Umesto toga krenite od korena kose. Okrećite četku tako da vam kosa prolazi između iglica dok je vučete ka dole. Ovaj pokret ponovite nekoliko puta, pa tek na kraju blago izvucite i krajeve.

Pogrešno koristite proizvode za oblikovanje

Iako su kod nekih žena ovi proizvodi kod feniranja nezaobilazni, ponekad ne daju dobar rezultat jer se ne koriste pravilno. Ako želite da dobijete volumen isključivo i samo ga stavljajte na koren kose jer je to mesto na kojem želite volumen. Ako ga nanesete na krajeve, dobićete suprotan efekat jer će kosa samo splasnuti i biće teža. Ako koristite lak za kosu da biste je fiksirali, stavite ga kada završite sa feniranjem cele kose. Vodite računa da ne preterujete i da ga stavljate sa razdaljine od najmanje 15 centimetara.

kosa
FLICKR/McNeney

Ne koristite odgovarajuću četku

Jako je bitno da pored prevelikog broja četki, koristite onu koja vam u potpunosti odgovara. Za ravniju kosu birajte šire četke, a za lokne – uže. Metalne četke su napravljene za one žene koje imaju gustu i jaku kosu jer lakše vlasi prolaze kroz metalne „dlačice.“ Kada se zagreje od toplote fena, ona dobija efekat kao presa, pa je i njeno dejstvo slično kao pegli za kosu. Ako imate tanku kosu izbegavajte ovakve četke da je ne biste oštetili i izgoreli. Najbolje četke su drvene sa prirodnim dlačicama.

Ne koristite nastavke za fen

Da, reč je o dodacima koji se dobijaju uz fen i služe za preusmeravanje vazduha. Dosta žena ih ne koristi, ali su u stvari jako korisni i upravo i treba da ih koristite ako želite dobar rezultat. Uski nastavak tačno usmerava vazduh ka vašoj kosi i tera je u pravac koji vi želite. Bez njega, vazduh ide svuda naokolo i ne može lepo da oblikuje kosu. Difuzer je takođe odličan nastavak i ima odličnu funkciju. On služi za sušenje kovrdžave kose i ima suprotno delovanje od uskog nastavka; raspoređuje vazduh na više strana i upravo je zbog toga idealan za sušenje kovrdžave kose jer neće rasturiti kovrdže, već će ih nežno osušiti i fiksirati.