U pitanju je mikrogeneracija, rođenih između generacije X i milenijalaca - pripadnika generacije Y.

 

Znamo sve o generaciji X, ljudima rođenim između 1960. i 1980. godine, koji su opisani kao generacija nezadovoljnih, zbunjenih i izgubljenih osoba, a tu je i narcisoidna, nesamostalna i anksiozna generacija Y, okrenuta tehnologiji i društvenim mrežama.

Oni koji se ne uklapaju ni u jednu od navedenih grupa nazivaju se ksenijalcima. Reč je o mikrogeneraciji koja okuplja rođene između 1977. i 1983. godine.

Profesor sociologije na Univerzitetu u Melburnu Den Vudman kaže kako su ksenijalci kao generacija optimistični, tehnološki obrazovani i za nijansu previše sigurni u sebe i samopouzdani.

Upravo ovi ljudi imali su jedinstveno iskustvo odrastanja bez kompjutera, interneta, društvenih mreža i novih tehnologija, na koje su se, zahvaljujući tehnološkoj revoluciji, uspešno adaptirali.

Drugim rečima, odrasli su u analognoj eri, a sve ono što je stiglo kasnije postepeno su bez problema upili i savladali, ali je činjenica da nisu baš svi jednako time bili i impresionirani.

Ako vam i dalje baš nije najjasnije o kakvoj se generaciji radi, sociolozi kažu da su likovi iz serije “Moj takozvani život” verovatno najbolja ilustracija za pripadnike ove generacije.loading...