DA LI SE OVAKO FOTOGRAFIŠETE? Česta navika vlasnika telefona utiče na MOZAK

Ova navika je tekovina modernog života, ali loše utiče na pamćenje i koncentraciju.

Slikanje
Pixabay.com

Mnogi od nas koriste svaku priliku da mobilnim telefonom ovekoveče neki trenutak koji smatraju lepim, važnim ili posebnim.

Bilo da je u pitanju hrana, neki prizor iz prirode ili “beskonačni” selfiji, skoro svi moramo da priznamo da je škljocanje kamerom mobilnog telefona deo naše svakodnevnice.

Naučnici kažu – to nas zaglupljuje!

Jedno istraživanje sprovedeno u Americi nad 525 učesnika pokazalo je da često fotografisanje negativno utiče na pamćenje i koncentraciju. Naučnici su utvrdili da kada slikamo, a to je sve češće, veći fokus prebacujemo na to kako će sama slika ispasti, nego na ono što je pred nama.

Istraživači u Njujorku ispitanicima su pokazivali umetničke fotografije, slike, crteže i podelili ih u dve grupe. Jedni su ih fotografisali, a drugi samo razgledali. Ispostavilo se da oni koji su gledali bez fotografisanja mnogo bolje mogu da se sete svih detalja koje su videli.

Ispitanici koji su fotografisali umetnička dela lošije su ih se sećali. Naučnici, ipak, kažu da je moguće da uzrok tome leži u činjenici da je mozak primoran da simultano obavlja dve funkcije – gledanje i “pokretanje” mehanizma za fotografisanje.

Ljudski mozak vrši dve vrste kategorizacije. Perceptivna predmet koji posmatramo kategoriše u skladu sa njegovim izgledom i detaljima, upoređujući ga sa sličnim predmetima, dok konceptualna “pamti” šta taj predmet radi i čemu služi.

Ispitanici su nakon razgledanja morali da rešavaju dva testa zasnovana na ovim dvema kategorizacijama, i u obe su oni koji su fotografisali imali lošije rezultate.