Da li ste čuli za ‘art terapiju’? To je umetnost koja leči

U današnje vreme sve je teže izboriti se sa raznim problemima kojih je sve više. Iz tog razloga, mnogi se obraćaju stučnjacima i terapeutima. Broj psihoterapeutskih škola intenzivno raste, a jedna od najinovativnijih je, svakako, art terapija.

Art terapija je vid ekspresivne terapije koja koristi kreativne procese stvaranja umetnosti u cilju unapređivanja fizičkog, mentalnog i emocionalnog blagostanja osobe. Ovi kreativni procesi mogu pomoći osobi da razreši neke svoje probleme, ako i da se razvije i kontroliše svoja ponašanja i osećanja, redukuje stres i poboljša samopouzdanje.
Pod ovim oblikom terapije uglavnom se podrazumevaju tradicionalniji vidovi umetnosti, kao što su slikanje, crtanje, vajartstvo, fotografija i slični tipovi vizuelne ekspresije, ali ova art terapija može se javiti i u vidu izvođenja umetnost – ples, gluma itd. Upravo ovo i jeste jedna od najvećih prednosti art terapije – mogućnost da izrazimo svoja osećanja kroz bilo koji vid umetnosti – za razliku od ostalih oblika terapije, koji uglavnom kao komunikaciono sredstvo koriste reči i jezik, koji često sputavaju i ograničavaju ljude u isražavanju njihovih misli, osećanja i stavova.

 

Ekspresivna terapija umetnošću ne mora služiti samo u svrhe tretiranja ozbiljnijih psiholoških problema. Možemo je koristiti da se oslobodimo stresa ili tenzije, u cilju otkrivanja i boljeg upoznavanja sebe, kao kreativni vid „pražnjenja” i opuštanja itd.

Da biste se posvetili art terapiji na bilo koji način, ne znači da morate da budete talentovani umetnik. Jedini uslov je da morate biti spremni da se oslobodite i ne plašite se izražavanja sebe kroz umetnost. Uz pomoć terapeuta, koji je stručnjak i za psihoterapiju i za neki oblik umetnosti, trebalo bi da se postepeno privikavate i osećate prijatnije koristeći ovaj novi vid komuniciranja i izražavanja.
Ono po čemu se seansa ove terapije razlikuje od standardnih časova umetnosti jeste što se naglasak stavlja na unutrašnje iskustvo osobe – osećanja, maštu i opažaje. Iako može uključivati učenje nekih veština ili umetničkih tehinka, naglasak je na razvijanju i izražavanju slika koje se nalaze unutar osobe, a ne one koje osoba opaža u svojoj okolini. Iako se ponekad ovo traži i na časovima umetnosti, u art terapiji unutrašnja iskustva i doživljaji osobe su uvek od primarnog značaja.

 

Iako su se razni vidovi umetnosti koristili vekovima unazad u svrhe isceljenja, art terapija je zvanično počela da se formalizuje kao terapeutski pravac tek dvadesetih godina devetnaestog veka.

Terapija umetnošću može pomoći različitim osobama na različite načine. Može biti korišćena u savetodavne svrhe, svrhe tretmana, lečenja, rehabilitacije, psihoterapije… U širem smislu, ova terapija može nam poslužiti za ispitivanje našeg skrivenog ja i dovesti do dubljeg i boljeg razumevanja sopstvenog načina funkcionisanja i pogleda na svet, i uopšteno, sebe kao individue.