DA LI STE ZNALI? Na samom vrhu Ajfelove kule nalazi se STAN SA NAJLEPŠIM POGLEDOM NA SVETU (VIDEO)

ajfelova kula
pixabay.com

Na najvišem (trećem) spratu, 300 metara visoke Ajfelove kule, nalazi se stan – specijalno dizajniran za Svetsku izložbu u Parizu 1889. godine.

Dugi niz godina, apartman na Ajfelovoj kuli je bio nedostupan za javnost i turiste, međutim danas se može zaviriti u njegovu unutrašnjost, gde su (između ostalog) izložene i replike Gustava Ajfela i njegovih savremenika

 

Gustav Ajfel je bio francuski arhitekta, u svetu poznat po konstrukciji Ajfelove kule u Parizu. On je za vreme svog života imao apartaman sa prelepim stilskim nameštajem, koncertnim klavirom, ali ono što je bilo najbolje jeste njegova lokacija.

Na najvišem (trećem) spratu, 300 metara visoke Ajfelove kule, nalazi se stan – specijalno dizajniran za Svetsku izložbu u Parizu 1889. godine. Čuveni toranj postao je simbol grada “svetlosti”.

#EiffelTower , #Paris , #France #eiffeltowerapartment #GustaveEiffel #ThomasEdison #??

A post shared by YUNE✂️ (@yunex989) on

Stan je dizajnirao Gustav Ajfel, a poseduje dve sobe, kuhinju, kupatilo i dnevnu sobu. Ono što ga čini posebnim jeste spektakularni pogled na prestonicu Francuske.

OBAVEZNO PROČITAJTE – Jeste li znali kako je Ajfelov toranj trebalo da izgleda? (FOTO)

Osim što je ispunjen drvenim nameštajem, zidovi ovog stana prekriveni su prikladnim tapetama, ukrašenim sa umetničkim uljanim slikama.

Zbog zapanjujućeg pogleda na Pariz, ali i popularnosti samog tornja, Gustavu su mnogi imućni Francuzi nudili bogatstvo kako bi im dopustio da prenoće u ovom savršenom stanu. Međutim, ovakve ponude francuski arhitekta je odbijao.

 

Gustav Ajfel je stan koristio za lične potrebe, a povremeno bi u njemu ugostio uvažene goste poput poznatih naučnika.

OBAVEZNO PROČITAJTE: NISTE ZNALI O AJFELOVOM TORNJU: Plan je bio da se posle 20 godina sruši

Privilegiju da se nađu u ovom, zaista, posebnom stanu, danas imaju gotovo svi turisti. Naravno, ukoliko uplate obilazak najvišeg, trećeg dela Ajfelove kule. Svako ko poseti ovaj stan, može videti i originalni nameštaj koji je bio polularan krajem 19. veka, stare knjige, ali i voštane lutke Gustava Ajfela, njegove ćerke Klare, kao i velikog prijatelja Tomasa Edisona.

U nastavku možete pogledati kako izgledaju prostorije stana:loading...