DA LI STE ZNALI? Ova frizura je APSOLUTNI HIT na Instagramu, a iza sebe ima zanimljivu istoriju (FOTO)

Instagram je već nekoliko godina mašina koja, ako ne proizvodi, onda svakako podstiče najnovije modne trendove.

Megan Markl i princ Hari
BETA

Isto važi i za frizure i zbog toga je jedan stil pogotovo postao omiljen kod žena. Reč je o takozvanoj “neurednoj” punđi.

Nastanak ovog trenda sam po sebi je neobičan. Prvobitno je neuredna punđa bila odlika osobe koja mora da “skokne” do prodavnice po mleko, ali danas je svetske zvezde filmske i muzičke industrije, poput Rijane, Dženifer Lopez i Majli Sajrus, nose na premijere i dodele nagrada u punom glamuru i sjaju.

Ne smemo da zaboravimo da spomenemo ni vojvotkinju Megan Markl koja je ovoj frizuri dala kraljevsko odobrenje.

Ova frizura ne diskriminiše ni polove, a kod muškaraca je primetna takozvana “samurajska” verzija koja neretko ide uz “hipstersku” bujniju bradu. Ovaj stil je poznat i kao man bun (eng. muška punđa).

Da je Instagram apsolutni autoritet među trendseterskim platformama, potvrđuje i naklonost sestara Kardašijan prema ovoj frizuri.

Visoko podignuta punđa potiče iz istočnjačkih religija. Vekovima je česta pojava kod budista i sika, posebno na indijskom potkontinentu. Njena pojava na Zapadu nije jasno određena, tako da je uspon punđe i dalje zagonetka. Ova široko rasprostranjena frizura stekla je različite konotacije pa tako mnoge asocira na pojedince koji praktikuju jogu i bave se meditacijom.

U Japanu i Hong Kongu ova frizura je uobičajena pojava, a sličnu verziju su za vreme dinastije Ming u Kini nosili muškarci.

“Popularnost neuredne punđe na Zapadu leži u želji da se izbegne feniranje u frizerskim salonima i da ne izgledamo previše sređeno”, objašnjava Rejčel Gibson, vlasnica Instagram profila posvećenog istoriji frizura, za The Guardian.

View this post on Instagram

2020 aesthetic

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata) on


Punđa je sve popularnija kod tinejdžerki i mladih devojaka. Ipak, Rejčel Gibson naglašava da nije reč o frizuri koja se svuda prihvata, smatrajući da je ovo prava internetska frizura.

“Uvek je reč o čistoj, bujnoj kosi, vrlo umetnički sređenoj na Instagramu. Pitanje je da li bi mišljenja o ovoj frizuri bila drugačija ako bi je nosila obična zaposlena devojka”, pita se ona.

View this post on Instagram

Are these types of selfies still a thing ?

A post shared by Miley Cyrus (@mileycyrus) on

Kakav god da je odgovor, ovaj stil je izbor za svakodnevicu mnogih žena zbog lakoće kojom se pravi. Kosa je zategnuta, što dobro dođe po lošem vremenu, ako je vetrovito i pada kiša, piše index.hr. Ako tragate za praktičnim, brzim i savremenim stilom frizure, onda je visoka punđa svakako dobar izbor.