DA LI STE ZNALI? Ovo je razlog zbog čega su banane uvek broj 1 na vagi u prodavnicama

Verovatno ste primetili da se određeni proizvodi u tržnim centrima raspoređuju po ustaljenim pravilima, ali to nije ništa slučajno.

banane
Pixabay.com

Proizvodi koji se najviše kupuju i koji su skuplji najčešće se redaju u visiini očiju na policama, dok su oni jeftiniji često na dnu.

A slično je i s oznakama i nalepnicama na samoj robi.

Mnogi su primietili kako su banane najčešće broj jedan na elektronskoj vagi u trgovinama, ali znate li zašto je to tako?

Naime, nije rieč o nikakvom marketinškom triku, razlog je isključivo tehničke prirode.

Banane su, najtraženiji proizvod, i kako bi se olakšao proces merenja na vagi trgovci joj najčešće dodjeljuju broj 1. Za ostale artikle šifre se dobijaju tako da kako se pojavi novi proizvod, tako dobije prvu sledeću šifru.

Banane su dostupne cele godine i uviek se dobro prodaju, bez obzira na to koje je doba godine, koliko im je cena skočila i gde se tačno nalazi prodavnica u kojem se prodaju.

Zbog toga je najpraktičnije dati im broj jedan, kako ih kupci ne bi dugo tražili. S tim delomično ima veze i abeceda, pišu neki mediji, no prednost u ovom slučaju ipak ima prodaja i popularnost tog voća jer, na primer, ananas ili avokado uglavnom nisu pre banana na vagama.