DA LI VODITE RAČUNA O ZDRAVLJU ZUBA? Ako želite blistav osmeh poštujte ova pravila

Stručnjaci su razjasnili čega se treba držati, a čega ne.

Pixabay.com

Koliko puta dnevno perete zube?

Da li nakon svakog obroka ili se držite onoga da je dovoljno da to uradite samo ujutru i uveče?

Ljudi, kada je u pitanju pranje zuba imaju različite stavove.

Stručnjaci iz ove oblasti su nedavno, upravo zbog toga, objasnili šta je pravilno, a šta nije, kada je u pitanju održavanje higijene usta.

1. Suva četkica povećava trenje i nedovoljno razblažava supstance u pastama za zube, dok vlažna četkica većini ljudi čini prijatnijim sam postupak pranja zuba. Zube je potrebno prati dva puta dnevno i to po dva minuta. Za to vreme treba detaljno da ih istrljate, ali ne na grub način da ne biste povredili desni.

2. Zubna gleđ strada zbog slatkiša i ugljenih hidrata, jer enzimi u ovim materijama utiču na stvaranje kiseline koja oštećuje zube. Zato nije dobro prati zube odmah nakon uzimanja soka, već prvo treba sačekati desetak minuta, a zatim isprati usta vodom, pa tek onda upotrebiti četkicu.

3. Nije dobro ni ispirati usta nakon pranja zuba, jer se tako skida i fluor iz zubne paste. Pravo poboljšanje u očuvanju zuba u poslednje tri decenije omogućio je baš fluor iz paste za zube.

4. Ni razne “vodice” za uklanjanje zadaha nisu potpuno sigurne, smatraju stomatolozi, koji napominju da je nekada bolje koristiti probiotike umesto ovih tečnosti.

5. Mnogi su skloni da izbeljuju zube raznim sredstvima, ali to može da dovede do oštećenja pa i ispadanja zuba, napominju stručnjaci i dodaju da se pre korišćenja paste i drugih preparata za izbeljivanje zuba treba posavetovati sa stomatologom.