DA, MOGUĆE JE! Rešite se mrava na PRIRODAN NAČIN

Pixabay.com

Zlatno pravilo protiv privlačenja mrava u kuću je – čistoća, pa je najvažnije pobrinuti se da je kuća čista i da nema sitnih ostataka hrane u kuhinji.

Ako je moguće, smeće držite izvan kuće, na dvorištu ili terasi. Pazite na vlagu jer mrave privlače područja na kojima ima vode.

Trikovi kako mrave držati dalje od svoje kuhinje:

1. Mravi nikako ne vole kredu. Kalcijum karbonat ih odbija, zaustavlja ih da uđu u kuću. Znači, jednostavno nacrtajte liniju na podu koju ne želite da prelaze.

2. Mravi zaobilaze i brašno pa ga pospite tamo gde uočite mrave, rupe kroz koje ulaze, na ulazna vrata, oko ormara s hranom…

3. Dvostruko lepljiva traka je jedno od rešenja, ali možda nije toliko praktična. Njome bi trebalo oblepiti površine oko hrane. Mravi se na traku zalepe i ne mogu dalje, prenosi portal Lifehack.org.

4. Miris cimeta bubama nije prijatan pa beže od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svog puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gde imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odeću zaštitili od moljaca.

5. Prirodni sprej koji mrze – Pomešajte vodu, malo tečnog sapuna i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kamfora pa u to ubacite malo mlevenog lovora, pitome nane ili karanfilića. Dobro promućkajte pa smesu nanesite na područja na kojima se sakupljaju mravi.

6. Iscedite limun pa sok nanesite na kritične tačke. Mravi miris limuna ne podnose pa beže od njega.

7. Kora od krastavca – To je zapravo prirodni otrov za mrave pa stavite koru od krastavaca tamo gde se skupljaju – pobeći će, prenosi Novi.ba.

8. Stavite listiće lovora po uglovima doma gde se sakupljaju mravi.

9. Sirće je čudotvorno – Možete ga koristiti na više načina: nanositi direktno na površine gde ima mrava ili napraviti smesu sirćeta i deterdženta pa njome napuniti rupe kroz koje izlaze.

10. Soda bikarbona i šećer u prahu – Ova dva sastojka potrebno je pomešati u jednakim razmerama pa staviti na mesta kojima vladaju mravi.

11. Miris kafe će ih naterati da promene stanište. Sve što treba da uradite je da sipate malo mlevene kafe na mesta odakle izlaze.