DA OSETITE PRAVI ADRENALIN I HOROR: Ovo je pet NAJJEZIVIJIH mesta na planeti koje MORATE POSETITI!

Turska
Pixabay.com

Ako vam nije dovoljno strave u horor filmovima (ili u svakodnevici), onda se zapuite na neko od ovih pet mesta i uživajte u strahu!

 

Staro jevrejsko groblje, Prag

Sahrane su se obavljale na ovom groblju od 1439. do 1787. godine, a na relativno maloj površini sahranjeno je 100.000 ljudi i postavljeno je 12.000 nadgrobnih spomenika. Radnici su zemljom zatrpavali stare grobove, a na vrh postavljali nove. Zub vremena i erozija tla učinili su svoje, pa Staro jevrejsko groblje danas izgleda vrlo neobično i prenatrpano. A kad padne noć podseća na strašne scene iz popularnih horor-filmova. 

Ostrvo lutaka, Meksiko 

I “Isla de las Muñecas”, odnosno Ostrvo lutaka moglo bi da posluži kao scenografija nekog jezivog holivudskog filma. Ovo ostrvo u blizini Meksiko Sitija sadrži kolekciju od oko hiljadu lutaka koje su nehajno prebačene preko grana stabala. Tamo ih je stavio Hulijan Santana Barera koji je 1950. godine počeo da sakupljati odbačene lutke iz kanti za smeće širom Meksiko Sitija. Ovde ih je izložio u želji da donese mir devojčici koja se utopila u blizini. Zanimljivo, i autor kolekcije takođe se utopio u blizini ostrva u septembru 2001. godine.

Kapela od kostiju, Portugal

Kapela od kostiju deo je crkve Svetog Franje u portugalskom gradu Evora. Kao i pariske katakombe koje skrivaju posmrtne ostatke brojnih osoba koje su ovde prebačene zbog manjka grobnog prostora u glavnom gradu Francuske, i kapela je dobila svoj speciičan izgled iz istog razloga. Do 16. veka u okolini ovog portugalskog grada postojala su čak 43 groblja, a u kapeli se danas nalaze kosturi 5.000 osoba.

Kipovi u crkvi sv. Jurja, Lukovo

Zamislite da uđete u napuštenu crkvu, a ona je puna duhova. Upravo bi to moglo da vam se dogodi ako posetite crkvu sv. Jurja u češkom gradiću Lukovu. Ona je napuštena 1968. godine nakon što je propao deo plafona tokom pogrebnog obreda. Umetnik Jakub Hadrava pre nekoliko godina je odlučio da u nju postavi skulpture koje neodoljivo podsećaju na duhove i stvaraju jeziv prizor. 

Viseći kovčezi Sagade, Filipini

Na ostru Luson krije se jedno od najstrašnijih mesta na Filipinima koje u prvi plan stavlja drevni pogrebni običaj. Naime, u selu Sagadi stanovništvo podiže i pribija sanduke preminulih na litice zbog verovanja da će duša pokojnika završiti u raju ako mu bude što bliža. Reč je o prizoru koji definitivno ne želite da vidite kada padne noć.