DA RENOVIRANJE STANE NE BUDE NOĆNA MORA: Poslušajte SAVETE MAJSTORA i završite radove i brzo i temeljno

Verovatno i sami znate da je renoviranje stana vrlo često proces koji dugo traje. Osim toga, renoviranje može da bude dosta naporno i veoma skupo. Zato je važno da angažujete dobre majstore kako ne biste morali naknadno da uređujete već urađeno.

Pixabay.com

U nastavku teksta vam donosimo neke korisne savete kada je renoviranje stana u pitanju:

Obavestite komšiluk da renovirate stan

Pre nego što pristupite procesu renoviranja, ukoliko se radi o stanu, trebalo bi da o tome obavestite komšiluk. Ni vama ne bi bilo prijatno kada biste mesecima neprestano morali da slušate buku zbog nečijeg renoviranja. Obavestite komšiluk da započinjete renoviranje stana i predočite im satnicu. Izbegavajte da radite u večernjim satima, kao i nedeljom, jer je ipak i vašim susedima potrebno vreme za odmor.

Proverite da li su vam potrebne dozvole nadležnih organa

U narodu je uvreženo mišljenje da renoviranje stana ili kuće ne iziskuje odobrenja nadležnih službi, međutim to nije istina. Ukoliko se bitno menja soljašnost pa čak i unutrašnjost objekta (pregradni zidovi, otvori i sl.) biće vam potrebna dozvola za tzv. investiciono održavanje. Najbolje je da se raspitate u lokalnom odeljenju za urbanizam i izbegnete moguće probleme.

Renoviranje stana započnite od grubih radova

Sledeći korak je iznošenje nameštaja iz stana. Uvek postoji opcija da angažujete neku firmu koja bi negde prevezla stari nameštaj, koji vam više nije potreban. Nadam se da znate da stari nameštaj, šut, pločice i ostali veliki krš ni slučajno ne biste smeli bacati u kontejner. Pored toga što je to zakonom zabranjeno, priznaćete da i ne izgleda ni najmanje lepo. Ukoliko renoviranje stana podrazumeva rušenje zidova, kako biste dobili veće prostorije, onda je najbolje to uraditi na samom početku.

Sledeći korak: zamena instalacija, a zatim gletovanje

Kada otpočnete renoviranje stana, sigurno je da ćete menjati kompletnu instalaciju. Posebno na ovome nemojte štedeti. Zamenom instalacije ćete onemogućiti da dođe do kratkih spojeva, požara kao i do zapušavanja kanalizacije.

Zidove koje ste štemovali da biste postavili novu instalaciju morate izravnati, a gipsom ili malterom popuniti novonastale rupe. Sledeća faza je gletovanje, kako biste zidove pripremili za krečenje.

Nabavka nove stolarije

Ukoliko menjate stolariju, naš savet je da odaberete energetski efikasne PVC prozore sa ramovima od 5 do 6 komora i termopan staklom. Činjenica je da su oni nešto skuplji u startu, ali vremenom ćete shvatiti da je ovo veoma isplativa investicija. U to ćete se uveriti već tokom naredne grejne sezone. Naš predlog je da unutrašnja vrata budu od furniranog medijapana. Za ulazna vrata savetujemo vam da se odlučite za ona od punog drveta, sa metalnim ojačanjima.

Spušteni plafoni i rasveta

U današnje vreme se gotovo podrazumevaju spušteni plafoni, a ako već odaberete njih, naš savet je da razmislite o ugradnji LED rasvete. Pre nego što krenete sa ugradnjom ove vrste rasvete, bilo bi dobro da vam neko stručan napravi plan osvetljenja, kako bi majstori mogli da razvuku kablove. Kada su u pitanju rasvetna tela, možete biti kreativni i pustiti mašti na volju. Osim što možete svetlosne izvore da rasporedite svuda po sobama, da regulišete boju i jačinu svetlosti, možete koristiti i daljinski upravljač.

Renoviranje kupatila

Verovatno znate da je renoviranje kupatila jedan od najzahtevnijih poduhvata prilikom renoviranja stana. Ovde nije samo u pitanju štemovanje i vađenje starih pločica i instalacija već je proces mnogo složeniji. Potrebno je uraditi hidroizolaciju, napraviti novi raspored vodovodnih i kanalizacionih cevi. Sledeći korak je postavljanje novih pločica. Dovoljno je samo da ukucate u pretraživač npr. pločice Novi Sad i da odaberete ono što je najbolje za vas. Sledeći korak je postavljanje kade, tuš-kabine, lavaboa, kao i ostalih elemenata.

Postavljanje novog parketa

Ukoliko stavljate nove podove bilo da je u pitanju parket, laminat ili nešto drugo, najbolje je da to izvedete pri samom kraju radova. Za to će vam trebati nekoliko dana. Posebno ukoliko se odlučite za parket. Najpre je potrebno 2 do 3 dana kako biste postavili nove podove, a potom još bar 2 dana za lakiranje i bajcovanje.

Krečenje i završni radovi

Ukoliko niste vični krečenju, ne trudite se da uštedite tako što ćete krečiti sami. Imajte na umu da vešt moler može da odabere boje i nijanse kojima će prekriti nedostatke na zidovima. Takođe može veštim pokretima da prostorije ispuni svetlom i životom.

Budite spremni da će vam za kraj trebati nekoliko dana kako biste temeljno sve očistili i pripremili prostor za unošenje nameštaja.

Najpre unesite i montirajte ugradne ormare, kuhinjske elemente i garderobere. Zatim postepeno unosite nameštaj, počev od krupnijih komada pa tek onda sitnije delove nameštaja. Bela tehnika se unosi na kraju.

Planiranje je veoma važno

Ovo su samo neke ideje i smernice za renoviranje stana. Naravno, ne morate se strogo pridržavati ovog redosleda, ali je važno da ipak napravite neki plan. Taj plan treba da podrazumeva radove od grubih ka finijim. Detaljnim planiranjem ćete izbeći nervozu i stres oko ovog velikog poduhvata.

U svakom slučaju, kada sve uradite i vidite rezultate, moći ćete da uživate u svom novom domu.