DA REŠIMO ZA SVAGDA: Šta je zdravije – PUTER ILI MARGARIN

Koja je razlika između putera i margarina? Šta je bolje za testa, šta za filove i kolače? Velika muka za početnike u kuvanju, a neretko i za one iskusnije. Ali domaćice imaju šta da kažu, pa se ponekad i sporečkaju.

Puter Margarin
Pixabay.com

Ljubitelji kuvanja imaju svoje male trikove da testo bude kao duša, a kolači prste da poližeš. Ima prilično i onih koji se dvoume da li je za mešenje bolji margarin ili puter i može li se originalni recept korigovati, pa staviti jedno umesto drugog.

Dovoljno je zaviriti na kulinarske forume i videti šta domaćice zapravo misle.

Tako jedna kaže da je, bez sumnje, prvi izbor puter, mada nije uvek tako.

Puter je kvalitetniji i ukusniji. E sad, kad je recept za testo, ja stavim margarin ako nemam puter, ali ako je za fil, koristim isključivo puter jer margarin ponekad ima onaj specifičan ukus, pa se fil oseća na njega.

Druga daje rešenje za taj šmek.

U margarin dodaj jednu kesicu vanilin-šećera (mlevenog kao šećer u prahu) i neće se osetiti ukus margarina.”

Postoje i posebni trikovi za puter.

Sa puterom se mora raditi pažljivije. ako ga stavljaš u filove, stavljaj ga kada se prethodna smesa skoro ohladila da bi se sve dobro sjedinilo. I prethodno se puter izmiksa.”

Ipak, neke staju i u odbranu margarinu.

Margarin je otporniji na toplotu i tvrđi je zato, ali je u odnosu na puter nezdraviji.

On je pak dobar za početnike.

Margarin koristi za filove u kombinaciji pola-pola sa puterom ako nisi sigurna kako će ti za početak ispasti neki fil sa puterom jer će ti fil sa malo margarina unutra biti čvršći.”

Dobar je i za testa, kako kažu.

Margarin možeš da stavljaš u lisnata testa i u kiflice bez neke velike razlike u ukusu u odnosu na puter.”

Puter testima, biskvitima i kolačima sa brašnom daje fenomenalan ukus, bolju topljivost u ustima i rastresitost. U prelivima od čokolade puter je nezamenljiv. takođe i ako treba da ga mešaš sa slatkom pavlakom za neki fil.”

A tu je i jedan mudri zaključak.

“Uglavnom je najbolje pridržavati se originalnog i isprobanog recepta i ne eksperimentisati po ovom pitanju previše.”

Šta je zdravije

Puter, ili maslac kako ga zovu neki, jeste mlečni proizvod sa velikim udelom mlečne masti. Sadrži esencijalne masne kiseline, vitamine i minerale i ne menja svojstva na visokim temperaturama. Izvor je brze energije, a zanimljivo je da se ne taloži u masnim tkivima. Bogat je vitaminima koji se lako apsorbuju, a neophodni su za brojne funkcije u telu:

Margarin je proizveden od biljnih ulja procedurom koja mu daje ukus i teksturu, ali tako masne kiseline u margarinu postaju mešavina zasićenih i izmenjenih masti. Iako ne sadrže holesterol, stručnjaci kažu da su one znatno opasnije po zdravlje nego holesterol iz putera jer zapravo doprinose rastu lošeg holesterola. A holesterol iz putera poboljšava razvoj mozga i nervnog sistema, posebno kod dece.

Ovakve tvrdnje su se menjale s godinama, ali danas brojni nutricionisti kažu da je puter bolji za zdravlje nego margarin. Ipak, ako maragrin ne konzumiramo često i previše, verovatno neće mnogo naškoditi.loading...