DA SE BUĐ NIKADA NE POJAVI U VAŠEM DOMU: Četiri ključna saveta da izbegnet ovu NEPRIJATNU POJAVU

Kupatilo
Internet Archive Book Images via Foter.com

Ružne crne mrlje na zidovima noćna su mora za svaku domaćicu, a osim što su estetski problem mogu i ozbiljno da naruše zdravlje. Po principu "bolje sprečiti nego lečiti" predstavljamo vam šest saveta uz pomoć kojih ćete izbeći pojavljivanje buđi u sovom domu.

 

Visoka vlažnost vazduha i hladni zidovi su izuzetno pogodno tle za pojavu buđi. Ipak, čak i u tim situacijama moguće je izbeći njeno stvaranje uz prave savete!

Grejanje

Stalne promene temperature podstiču stvaranje buđi. Zato gledajte da vam temperatura u prostorijama bude ujednačena koliko god je to moguće, idealno bi bilo između 18 i 22 stepena Celzijusa.

Provetravanje

Najveći prijatelj buđi je vlaga. Zato je potrebno da stalno vetrite prostorije u svom stanu, čak i one koje ne koristite stalno. Nemojte držati otvorene prozore ceo dan (jer ćete tako izbaciti i toplotu iz doma) već nekoliko puta u toku dana otvorite po 5-10 minuta.

Neka vazduh cirkuliše

Nameštaj bi trebalo da stoji na bar 5 centimetara od zida kako bi vazduh svuda mogao da cirkuliše.

Provetravanje kupatila

Kada se tuširate ili kupate zatvorite vrata da se vodena para ne bi širila po stanu, a onda kupatilo dobro provetrite. Idealno bi bilo da imate prozore u kupatilu. Ako ste pak, zaglavili sa unutrašnjom ventilacijom držite je otvorenom i stalno čistite kako biste izbegli stvaranje buđi, ali i bakterija.