DA SE NIŠTA NE BACI! 15 super trikova da OČISTITE DOM koristeći stare predmete

Pegla će ukloniti tvrdokorne mrlje sa tepiha, a ekstrakt vanile zagrejan u rerni brzinski će namirisati prostor. Prašinu sa sveće ukloniće kuglica vate umočena u alkohol...

Čišćenje stana
Maarten Takens via Foter.com / CC BY-SA

1. Stara četkica za zube odlična je za čišćenje tostera iznutra.

2. Istrljajte posuđe od livenog gvožđa sunđerom i solju, jer ona ima sposobnost upijanja masnoće i podiže ostatke hrane pa ih je lakše isprati.

3. Starom četkicom, limunom i soda bikarbonom očistite odvod, to će uništiti bakterije i mirisaće bolje.

4. Verovali ili ne, pecivo je dobro za čišćenje starih slika, a neće ih oštetiti. Presecite ga na pola i mekanom stranom lagano preazite po slici, prljavština će ostati na njemu.

5. Soda bikarbona osvežiće madrac koji ima neprijatan miris, a sve što trebat da uradite jeste da pospete sodu po njemu, ostavite da stoji neko vreme i potom usisate. Isti postupak važi i za osvežavanje tepiha.

6. Pegla će ukloniti tvrdokorne mrlje sa tepiha. Najpre ih poprskajte mešavinom belog sirćeta i vode u razmeri 1:2. Potom na to stavite vlažan peškir ili staru pamučnu krpu, pa na to stavite peglu i uključite paru na 30 sekundi.

7. Sokne kojima ne možete da nađete par ili su za smeće, iskoristite za čišćenje roletna – navucite na ruku, poprskajte s mešavinom vode i sirćeta, pa brišite. Starim komadima odeće možete barem jednom da obrišete prašinu ili operete pod pre bacanja u smeće.

8. Ekstrakt vanile zagrejan u rerni, brzinski će namirisati prostor.

9. Zagrejte kupatilo pre čišćenja jer to udvostručava učinak alkalnih sredstava za čišćenje. Dovoljno je deset stepeni više od uobičajene temperature.

10. Prašinu sa sveće ukloniće kuglica vate natopljena alkoholom.

11. Prljavštinu s kuhinjskih ormarića uspešno će ukloniti gusta smesa sode bikarbone i biljnog ulja.

12. Tragove gumenih đonova na podu ukloniće WD-40.

13. Platneni abažur na lampi, od dlačica i ostalih nečistoća očistiće valjak za uklanjanje dlačica s odeće.

14. Talog od kafe ukloniće neprijatne mirise iz frižidera.

15. Krompir na kojem je soda bikarbona odličan je za čišćenje mrlja od rđe.