DA ŠKOLA NE BUDE BAUK: Karakteristike koje bi rančevi za vrtić trebalo da poseduju

Možda ste pred polaskom u vrtić ili predškolsko i razmišljate o kupovini adekvatnog ranca. Ono što bi trebalo da znate je da oni ne služe isključivo za odlazak do vrtića, jer je deci često potreban za izlete, odlaske na neke treninge, šetnju, budući da i njima, a i vama olakšavaju nošenje određenih potrepština koje bi trebalo da su uvek na dohvat ruke, kao što su voda, maramice, neki duksić, ali često i neka igračka.

Ranac
Printscreen/Youtube.com

Naravno, nošenje potrebne opreme za vrtić se podrazumeva, jer dete išlo u jaslice, vrtić ili predškolsko, uvek ima svoje obaveze u vezi sa tim šta kod sebe mora da ima.

Ponuda rančeva vrtić je zaista velika. Modela ima zaista mnogo, raznoraznih boja, dezena, sa brojnim dodacima i zanimljivim izgledom, što je deci svakako najvažnije, ali sav taj deo roditeljima ne bi smeo da bude na prvom mestu.

Lekari često upozoravaju na šta je potrebno obratiti pažnju tokom dečijeg razvoja, posebno kada je kičma u pitanju, pa se tako rančevi za vrtić, ali i kasnija doba, često pronađu kao važna tema, jer postoje određeni parametri koje bi trebalo ispoštovati kako bi ranac odgovarao vašem detetu.

Veličina ranca

Jedna od prvih stvari koju bi trebalo da proverite jeste da li je veličina ranca odgovarajuća. Često roditelji kupuju deci ranac za predškolsko, iako su još u vrtiću, misleći da će taj period brzo da prođe, pa da se uradi nešto korisno, međutim, ti rančevi su dosta veći i ne odgovaraju detetu uzrasta za vrtić.

Rančevi za vrtić su manjih dimenzija, dovoljni da stanu neke patofnice, maramice, možda neka majica i igračka, ali nisu tako veliki da budu predviđeni za predškolski i školski pribor. Svojim dimenzijama su prilagođeni visini dece, njihovoj konstrukciji, pa olakšavaju sav teret koji se u rancu i nađe.

Bezbednost ranca po kičmu i ramena

Pored veličine, bitno je da rančevi za vrtić, kao i svi ostali, daju potrebnu potporu leđima i ramenima. Takvi rančevi poseduju ojačana leđa ranca, sa anatomskim dodatkom, široke kaiševe koji idu preko ramena, kao i dodatni kaiš za raspoređivanje tereta. Na ovaj način dete apsolutno ništa ne grebe, ne žulja, ne vuče na levu ili desnu stranu, niti tera da se dete povija, što se može često dogoditi da vidite kako dete ide povijeno upravo zbog tereta koji ranac ne može pravilno da rasporedi.

Tek kada ima ovako opisan izgled, ranac je bezbedan za decu, tj. za njihovo zdravlje i normalan razvoj, koji neće biti praćen iskrivljenim ramenima, nepravilnim hodom ili krivom kičmom.

Jednostavno održavanje

Deca nisu baš neko ko se pridržava određenih pravila ili vodi računa o tome da se nešto ne prospe, ne isprlja, a to svakako i njie njihov zadatak. Česti su slučajevi da se prospe neka hrana u rancu, da se razliju boje, da se ranac jednostavno isprlja zbog valjanja po travi, igranja i slično.

Zbog toga je važno da birate materijale koji se lako čiste, na kojima ne ostaju tvrdokorne fleke, koje je nemoguće očistiti, ali i da se nakon pranja i čišćenje brzo suše, jer rančevi za vrtić nisu nešto što se ne koristi, već su stalno u upotrebi, baš kao i deca u igri.