Posle ovih saveta nikada više vam neće pasti na pamet da bacite ljusku jajeta.
Osim što je najčešće korišćena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj. Naime ljuska jajeta prijatelj je domaćinstva, a njegove moći koristili su naši stari i to s razlogom.
1. Prirodni pesticid
Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina popt gusenica i puževa i delovaće poput prirodnog pesticida. Miris jajeta takođe će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu.
2. Čistač kamenca
Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim batom ili valjkom. Potom je pomešajte s jabukovim sirćetom i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera, termosa i posuđa.
3. Kuhinjsko pomagalo
Na dnu jajeta napravite rupicu promera pola centimetra i nežno tresite dok kroz nju ne iziđe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode posušite i koristite kao kalup za izradu npr. čokoladnih jaja.
4. Najjeftiniji vodoinstalater
Nekoliko ljuski jajeta sitno zdrobite i ubacite u odvod i pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće te ih ukloniti.
5. Sredstvo protiv svraba
Ljuske jajeta ostavite u tegli s jabukovim sirćetom u periodu od dva dana. Ljuska će omekšati i nastaće homogena smesa koju možete koristiti kod iritacije kože i svraba posebno onih uzrokovanih ugrizima insekata.
6. Dodatak ishrani kućnog ljubimca
Ljusku od jajeta stavite u pećnicu na pola sata pri temperaturi od 250 stepeni. Ohladite je i prebacite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem pa usitnite valjkom. Zdrobljenu smesu stavite u hranu svog psa kao dodatk kalcijuma za zdrave kosti i zube vašeg ljubimca.