DA UŠTEDITE HILJADE DINARA: Ne bacajte LJUSKE OD JAJA, pomoću njih će vam KUĆA BLISTATI!

jaja
Pixabay.com

Posle ovih saveta nikada više vam neće pasti na pamet da bacite ljusku jajeta.

 

Osim što je najčešće korišćena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj. Naime ljuska jajeta prijatelj je domaćinstva, a njegove moći koristili su naši stari i to s razlogom.

1. Prirodni pesticid

Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina popt gusenica i puževa i delovaće poput prirodnog pesticida. Miris jajeta takođe će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu. 

2. Čistač kamenca

Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim batom ili valjkom. Potom je pomešajte s jabukovim sirćetom i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera, termosa i posuđa.

3. Kuhinjsko pomagalo

Na dnu jajeta napravite rupicu promera pola centimetra i nežno tresite dok kroz nju ne iziđe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode posušite i koristite kao kalup za izradu npr. čokoladnih jaja.

4. Najjeftiniji vodoinstalater

Nekoliko ljuski jajeta sitno zdrobite i ubacite u odvod i pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće te ih ukloniti.

5. Sredstvo protiv svraba

Ljuske jajeta ostavite u tegli s jabukovim sirćetom u periodu od dva dana. Ljuska će omekšati i nastaće homogena smesa koju možete koristiti kod iritacije kože i svraba posebno onih uzrokovanih ugrizima insekata.

6. Dodatak ishrani kućnog ljubimca

Ljusku od jajeta stavite u pećnicu na pola sata pri temperaturi od 250 stepeni. Ohladite je i prebacite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem pa usitnite valjkom. Zdrobljenu smesu stavite u hranu svog psa kao dodatk kalcijuma za zdrave kosti i zube vašeg ljubimca.loading...