Leto je godišnje doba koje je najviše obasjano Sunčevom svetlošću, koje često povezujemo uz miris mora i letnjeg cveća. Stoga vam donosimo osam imena za decu koja asociraju upravo na leto.

 

1. Lea ili Leo

Veliki broj dece koja se rodi tokom leta rodi se u horoskopskom znaku Lava. Na taj način se lako može povezati njihov datum rođenja i ime koje označava hrabrost i snagu. 

2. Aleksandra ili Aleksandar

Ovo ime inače potiče od grčkog imena Aleksandros čije je značenje “zaštitnik ljudi”. Takođe, može se koristiti i kao skraćenica proizašla od imena za dragi kamen meseca juna – aleksandrit.

3. Jasmina ili Jasmin

Ime belog i mirisnog letnjeg cveta isto tako ima svoju mušku i žensku varijantu. Ime za devojčice dodatno je popularizovao lik princeze Jasmine iz Diznijevog animiranog filma “Aladin”. 

4. Marina

Pridev koji označava ovo ime jeste “morska”. Jednostavna i prekrasna asocijacija na more i leto.

5. Kira

Ovo lepo ime za devojčicu potiče od persijske i egipatske reči za Sunce.

6. Luka

Još jedno ime koje je vezano za svetlost. Potiče od latinske reči “lux” koja upravo taj termin označava. Takođe, može se asocirati i uz pojam morske luke.

7. Dalija

Ime koje označava prekrasni cvet koji najviše cveta tokom letnjih meseci. Hebrejskog je porekla i znači “nežna, vitka grana”.loading...