DA VAS NIŠTA NE IZNENADI! Sve što treba da znate ako ovog leta planirate ODMOR U ITALIJI

Italija, lepotica među državama. Moderna, urbana, užurbana, vesela, a ujedno tradicionalna i dostojanstvena, prava stara dama.

rim
Pixabay.com

Nalazi se na jugu evropskog kontinenta, zahvatajući Apeninsko poluostrvo i tri ostrva smeštena u Sredozemnom moru, Siciliju, Elbu i Sardiniju. Okružena sa tri strane morem, Italija ima ogroman turistički potencijal.

Najveće carstvo starog veka, Rimsko carstvo nastalo je na tlu današnje Italije. Glavni grad je upravo Rim a zbog svog geografskog, geopolitičkog i geostrateškog položaja Italija predstavlja jednu od vodećih država Evrope.

Danas vrlo važan politički faktor u Evropi, Italija je jedna od država osnivača Evropske Unije, kao i velika vojna i ekonomska sila. Sa severne strane ima kopnenu granicu i to je jedina njena veza sa kopnom.

Graniči se sa Švajcarskom, Francuskom, Austrijom i Slovenijom. Unutar Italije kao republike nalaze se dve “države u državi” kao posebni administrativni centri, a to su Vatikan i San Marino. Ove dve države su posebna turistička atrakcija, pogotovo grad-država Vatikan kao sedište Rimske katoličke crkve sa svojim sedištem na trgu Svetog Petra.

Zahvaljujući svom specifičnom položaju i obliku izlazi na pet različitih mora. Jadransko more, Jonsko, Sredozemno, Ligursko i Tirensko more zapljuskuje obale italijanske rivijere, dok Italija pruža neograničen turistički potencijal svojim posetiocima.

Pored toga što je sjajna kao turistička destinacija, Italija je za mnoge od nas zemlja snova u svakom smislu. Zemlja mode, kulinarstva, arhitekture, muzike, dizajna i umetnosti. Najznačajnije modne revolucije tokom decenija dešavale su se u Italiji, arhitektura i poseban način života svrstavaju Italiju u vodeće turističke destinacije sveta.

Pored toplih mora i prelepih plaža, Italija nudi i druge prirodne lepote, pa se turizam ne vezuje samo za njene plaže. Na krajnjem severu, deo Alpa koje pripadaju italijanskoj republici posebna su atrakcija za ljubitelje planinarenja i planinskog turizma. Kroz celo ostrvo prostiru se Apenini a istraživači i geografi, ljubitelji vulkana mogu videti četrnaest vulkana od kojih su neki i danas aktivni i prilično nepredvidivi.

Najpoznatiji vulkani u Italiji su Etna i Vezuv i oni danas privlače veliki broj istraživača i naučnika širom sveta. Možemo reći slobodno da je Italija izgradila delom svoju turističku privlačnost i ponudu upravo na ovim poznatim vulkanima. Posebno možemo istaći Vezuv koji je bio glavni krivac za uništenje Pompeje i Herkulaneuma.

Pored mora i vulkana, Italija je bogata i kontinentalnim vodama, rekama i jezerima koje takođe privlače turste. Rečni turizam je takođe razvijen a najpoznatije reke Italije su Adiđe, Tibar, Arno, Tanaro Tičino itd… Najpoznatija jezera su Garda i Mađore a to su ujedno i neka od najvećih u Italiji. Dakle, veliki je broj prirodnih lepota koje morate posetiti kad dođete u Italiju.

Zbog svoje razuđenosti i položaja, klima koja je zastupljena u Italiji varira od mediteranske do hladne zimske klime koja vlada u unutrašnjosti, na vrhovima planina. Mediteranska obuhvata morsku obalu, kontinentalna obuhvata severne unutrašnje delove Italije. Mediternaska klima čini Italiju atraktivnom ne samo u letnjim mesecima već i u zimskim, obzirom da su zime blage i prijatne. Možemo reći da je turistička ponuda prilagođena posetiocima tokom cele godine.

Bazilika Svetog Petra
pixabay.com

Da ne zaboravimo glavni grad republike, a to je Rim. Moderna evropska prestonica koja je ujedno zadržala i stari šarm karakterističan za antički Rim. Ozbiljan i tradicionalan sa jedne strane a sa druge strane prestonica mode, kulture, umetnosti i muzike. Rim će vas oduševiti čim kročite u njega. U početku poljoprivredna zajednica koja je velikom brzinom izrasla u ogromno Rimsko carstvo.

Današnji Rim je uspeo da sačuva deo svog starog duha pa se ovde susreću tradicija i moderno, staro i novo, prošlost i budućnost. Ova moćna stara Rimska civilizacija bila je prepoznatljiva po svom uticaju na filozofiju, kulturu, umetnost i pravo pa se može smatrati da je Rimsko carstvo kolevka Zapadne civilizacije.

Obzirom da većina nas letovanje želi provesti na moru, uživajući na suncu i plaži, Italija je definitivno destinacija koja može puno toga da vam ponudi. Hranu, plaže, more, klimu, srdačne ljude, odlično organizovanu turističku ponudu, povoljne cene i ugodan smeštaj naćićete upravo u Italiji.

Kako najudobnije i najbrže stići do Italije?

Naš savet je da putujete avionom. Italija ima odlično organizovan vazdušni saobraćaj i dobro usklađene linije, polaske i dolaske gotovo iz celog sveta pa je tako najbolje odlučiti se za avion. Obzirom da je sa tri strane okružena morem, Italija ima razvijen i pomorski saobraćaj, a svakako je moguće doći do nje i autobusom ili automobilom.

Avion je najbolja opcija svakako, jer u Italiji postoji oko četrdesetak aerodroma, od čega tridesetak velikih. Svi veliki gradovi u Italiji imaju aerodrome i veliki broj low-cost avio kompanija drže određene linije pa je moguće za malu sumu novca kupiti avionsku kartu. Letovi su bezbedni a avio kompanije nude posebne pogodnosti u toku letnjih meseci. Putovanje avionom često je komotnije, brže i prijatnije nego putovanje sopstvenim prevozom. Često je u okviru aranžmana uključen i prevoz. Raspitajte se dobro u turističkoj agenciji ili kod vašeg turoperatera.

Ukoliko želite da posetite Rim a ujedno i da se kupate, morate znati da postoji rimska rivijera koja obuhvata nekoliko veličanstvenih plaža. Nećete pogrešiti ukoliko poželite da letujete baš u Rimu. Pored toga što će vam na raspolaganju biti svi benefiti velikoga grada, bićete u mogućnosti i da se kupate u toplom moru i sunčate na lepim peskovitim plažama. Najpoznatije plaže rimske rivijere su Santa Marinella, Santa Severa, plaža Ostia, plaža Fregene itd… Najlepša od svih je definitivno Santa Marinella i ukoliko dođete u Rim ne smete je zaobići.

Venecija, Sicilija i ostale destinacije učiniće vaše leto nezaboravnim pa za koju god da se odlučite,  uživaćete. Italija je zemlja kojoj se čovek, kad jednom ode, uvek vraća. Svakako da nije moguće za desetak dana obići sve njene lepote, pa stoga napravite prioritete, osmislite letovanje u napred. Ali, defitinivno je Italija letovanje koje vas neće ostaviti ravnodušnim.

Sicilija

Beta/AP

Sicilija je posebna priča… Iako pripada Italiji ona je od kopna odvojena Mesinskim moreuzom i tako čini najveće ostrvo na Sredozemnom moru. Najgušće je naseljena, klima je izuzetno povoljna, topla mediteranska a turistička ponuda je dovedena do savršenstva pa ukoliko se odlučite da provedete leto na Siciliji znajte da će sva vaša čula u potpunosti uživati.

Sicilija je oduvek imala posebnu važnost. I danas Sicilija ima posebnu važnost ali i poseban status u okviru italijanske republike. Ona je poseban autonomni region a glavni grad je Palermo.

Za Siciliju se može reći da je spoj italijanske, grčke, arapske i španske kulture. Sva ova istorijska nasleđa i uticaji učinili su Siciliju kraljicom među ostrvima. Različit uticaj kultura, poseban dijalekt, specifična kuhinja, običaji i tradicija koje je krase učinli su Siciliju najpoželjnijom turističkom destinacijom.

Posebno se ističe priroda, bujna mediteranska flora, kulturna baština, hrana i živopisna sicilijanska sela koja su po svemu specifična. Sicilija će zadovoljiti i  najizbirljivije turiste.

Ono što je takođe čini privlačnom i mističnom jeste imidž koji je stekla po najpoznatijoj mafiji na svetu “sicilijanskoj mafiji”. Na Siciliji je snimam kultni film Kum pa tako možete obiđi i sela u kojima su snimani kadrovi ovog filmskog remek-dela.

Najpoznatije plaže na Siciliji su plaza Fontane Bianche, Calamosche, Cala Rosa, Čefalo itd …

Venecija

venecija
Pixabay.com

Grad koji se nalazi pod zaštitom svetske kulturne baštine, grad koji se nalazi na stotinak ostrva koji su međusobno razdvojeni kanalom a povezani mostovima, grad raskošne kulture, grad ljubavi i romantike. Venecijanska gotska arhitektura i stil građenja oduševiće ljubitelje umetnosti. Uticaj različitih kultura je upravo ono što čini Veneciju toliko specifičnom.

Građevine u Veneciji izgrađene su na drvenim stubovima koji su postavljeni duboko u vodu. Povrh drvenih stubova nalaze se temelji od istarskog krečnjaka što konstrukciju čini čvrstom i stabilnom. Venecija je najposećeniji turistički centar na svetu a ono što privlači turiste je upravo njena arhitektura i umetnost. Zbog toga se potrudite da je obiđete ukoliko ovim delom Italije prolazite kada idete ka izabranom letovalištu.

Ono što morate uraditi kad posetite Veneciju to je vožnja gondolom, poseta čuvenoj crkvi Santa Marija dela Salute i kupite čuvenu venecijansku masku u nekoj od mnogobrojnih suvenirnica.

Smeštaj u Italiji

Gde god se odlučite letovati, neophodno je da se pobrinete za smeštaj. Ukoliko ne želite da čekate na mesto u nekom od prestižnih hotela ili jednostavno ne možete da nađete adekvatan termin i uskladite vaše vreme za odmor, možete se odlučiti i za privatan smeštaj u sopstvenoj režiji.

Privatan smeštaj u Italiji po ničemu ne zaostaje u odnosu na hotele visoke kategorije, štaviše, ovakav vid smeštaja može vam doneti mir, udobnost i osećaj kakav možda ne biste imali u nekom od prebukiranih hotela.

Italijani su srdačan i gostoprimljiv narod pa ukoliko odlučite da rezervišete sobu u nekoj od privatnih kuća sigurno nećete pogrešiti.

Postoji mnoštvo sajtova koji nude privatan smeštaj po italijanskoj rivijeri. Dovoljno je samo da na vreme pretražite i rezervišete a moguća su i plaćanja karticama.

Većina privatnog smeštaja je kategorizovano i evidentirano u turističkoj ponudi Italije. To su privatni objekti koji se decenijama bave izdavanjem soba turistima, pa nema mesta bojazni da nećete biti zadovoljni.

Pored toga što ćete imati lep pogled, ljubazne domaćine, moguće je i da ćete steći prijateljstva za ceo život, obzirom da Italiju posećuju turisti iz celog sveta. Takođe, gotovo svi privatni apartmani dozvoljavaju držanje kućnih ljubimaca, pa ukoliko poželite da povedete i kućnog ljubimca na letovanje nećete imati nepredviđenih problema.

Ukoliko ste kamper pa želite da letujete u nekom od kolektivnih kampova ili imate svoju kamp-kućicu, Italija ima na raspolaganju preko 1700 lokacija rezervisanih za kampere a većina kamp- parkova nalazi se u primorskim turističkim centrima.

Sve što zamislite ostvarljivo je. Sve je podređeno turistima i njihovom užitku.

Letovanje u Italiji sa decom

deca
Pixabay.com

Sve što je potrebno da vašem detetu zadrži pažnju i ispuni vreme naćićete u svim većim turističkim centrima italije.

Ukoliko želite da vašoj deci pružite nezaboravan letnji raspust dođite u Italiju. Većina hotela ali i privatnih kuća koje se bave iznajmljivanjem apartmana imaju sadržaje za decu. To podrazumeva dečija igrališta na kojim se nalaze različiti sadržaji, tobogani, ljuljaške, mali bazeni, igraonice itd. Budno oko spasilaca učiniće da se vi i vaše dete osećate sigrno. Restorani i kafići poseduju stolice za hranjenje dece a mnogi ugostiteljski objekti imaju posebna mesta namenjena za presvlačenje i dojenje dece.

Za stariju decu postoje vodeni parkovi i drugi aktivni sadržaji koji će ispuniti vreme vašem detetu i pružiti potpun ugođaj.

Najpopularnije letovalište za roditelje sa decom jeste Lido de Jesolo. Ovde je sve toliko dobro organizovano da ćete se prijatno iznenaditi. Na raspolaganju vam je sveže mleko, kvalitetna hrana, pelene, zdravstvena zaštita, peščane plaže, čak je i klima specifična i prijatna, idealna za roditelje sa malom decom.

Kao jedna od “zlatnom bojom ucrtanih turističkih destinacija sveta”, Italija, zemlja sa najlepšim morem, izuzetnom mediteranskom klimom, fantastičnom kuhinjom i prelepim plažama ispuniće sve kriterijume za savršen odmor. Posetite Italiju obavezno, provedite letovanje na nekoj od italijanskih plaža i zapamtite, jednom kad je posetite, poželećete da joj se stalno vraćate.