DA ZIMA BUDE MANJE TMURNA: Ovi nežni cvetovi ULEPŠAĆE VAŠ DOM i prizvaće proleće!

Ciklama
Pixabay.com

Ciklama ulepšava dom tokom tmurnih meseci, od decembra do aprila. Idealna temperatura na kojoj će napredovati je do 18 stepeni.

 

Ciklama ima prelepe cvetove koji ulepšavaju svakodnevicu tokom tmurnih zimskih meseci, jer cveta od novembra do aprila.

Nažalost, mnogi izbegavaju ovu cvetnicu, jer su s njom imali loše iskustvo. Često se dešava da kada je unesete u kuću, posle veoma kratkog vremena se osuši i propadne. Tajna je u tome što ciklama ne podnosi topao, suv vazduh. Ujedno, ne može da podnese ni hladnoću. Da li to znači da treba odustati od ciklame?

Idealno mesto je između prozora, jer joj je neophodno dosta svetla. Ukoliko nekoliko dana provede u polusenci listovi će brzo požuteti, a cvetne drške početi da se opuštaju. Ujedno, idealna temperatura na kojoj će napredovati je do 18 stepeni. Prozorska daska, daleko od centralnog grejanja je, dakle, pravo mesto.

Zemlja u saksiji za ciklamu uvek mora da bude vlažna. Obično se zaliva odozgo, mlakom, odstajalom vodom. Dobro je saksiju sa biljkom staviti u podmetač sa vodom na kamenčiće, kako bi imala vlagu. Ukoliko saksija stoji direktno u podmetaču, voda mora redovno da se izbacuje, jer će od viška početi da truli koren, što se najbolje vidi po mlitavim listovima. Dok ciklama raste i cveta, zaliva se dva puta nedeljno, ali ako provodi zimu u sobi koja se greje i češće. Dok ciklama miruje na hladnom mestu, dovoljno je zalivanje jednom nedeljno. Međutim, ukoliko se ne zaliva dovoljno listovi će se, takođe, “obesiti”, a cvetovi uvenuti.

 

Ciklama voli vlažan vazduh, pa se zbog toga teško gaji je u stanovima sa centralnim grejanjem. Dok ciklama raste i cveta u vodu za zalivanje treba dodati tečno mineralno đubrivo namenjeno cvetnicama. To treba činiti jednom, pa i dva puta nedeljno. 

Ciklama se razmnožava iz semena ili deljenjem gomolja starijih biljaka. Starije biljke se presađuju kada korenje počne da izlazi iz saksije, listovi i cvetovi venu, a novi listovi počnu da se pojavljuju. Za mlade biljke treba uzeti jedan broj veću saksiju, a za stare saksiju iste veličine sa svežom zemljom. Prija joj što rastresitije i lako zemljište, od šumskog zemljišta i treseta. Može da se posadi i u mahovinastu zemlju, jer se tako lakše održava vlažnost zemlje.

Kada ciklama prestane sa cvetanjem sledi period mirovanja, ali je mnogi bace, jer više nije atraktivna. Saksija sa biljkom, sa gomoljem i preostalim lišćem treba da se stavi u hladniju prostoriju, manje se zaliva i ne prihranjuje. Ukoliko je nega ciklame pravilna, ova sobna biljka može da traje nekoliko godina.