DAKLE, NISMO DEBELI NEGO ZALJUBLJENI: Parovi koji se više vole – više se i goje!

U istraživanju je učestvovalo više od osam hiljada ljudi.

Ljubav
Foter / Simon / photo on flickr

Stručnjaci Univerziteta Severne Karoline uradili su istraživanje u kome je učestvovalo više od 8.000 ljudi. Oni su tokom godine pratili njihovu težinu i analizirali je u odnosu na promene u njihovom bračnom statusu ili ljubavnim vezama.

Otkriveno je da se žene posle prvih 6 godina braka ugoje u proseku 10,88 kg. One koje žive sa partnerom, a nisu u braku, imaju 9,97 kg viška, dok su dame koje su u vezi, ali ne žive sa partnerom, za isti vremenski period nabacile 5,89 kg.

Podaci za muškarce ne odstupaju mnogo od ovog trenda. Naime, posle dve godine suživota sa izabranicom, imaju dva puta veće šanse da se ugoje više od 11 kg od onih koji se samo povremeno viđaju sa lepšom polovinom.
Zaključak studije je da srećni parovi prestaju da vode računa o tome šta i koliko jedu jer više ne osećaju anksioznost zbog svog fizičkog izgleda i nemaju potrebu da izgledaju savršeno kako bi privukli zainteresovane osobe. U lošim vezama je situacija obrnuta. Partneri su konstantno pod stresom pa zbog toga često nemaju apetit.

Ono što nije ohrabrujuće jeste da postoje dokazi da je gojenje praktično zarazno kada su supružnici u pitanju što znači da kada se jedan od njih ugoji, velike su šanse da će i drugi zaboraviti na držanje dijete. A kako bi i bilo drugačije kada većinu obroka jedu zajedno, a sigurni smo da niko nikada nije rekao NE ponuđenom čipsu ili kokicama za vreme gledanja filma.

Zanimljivo je, međutim, da brak pozitivno deluje na smanjenje pušenja i konzumiranja alkoholnih pića. Dakle, čaša je polupuna ili poluprazna. S jedne strane, sreća u ljubavi ima negativno dejstvo na naše zdravlje, dok nam s druge pomaže da se oslobodimo nekih drugih poroka štetnih po naš organizam.