NIJE FRAZA: Svaki dan treba da bude pun ljubavi i osmeha – ali EVO ZAŠTO 14. februar obeležava ceo svet

dan zaljubljenih
pixabay.com

Dan Zaljubljenih obeležava se svake godine 14. februara širom sveta. Svuda se slavi kao praznik ljubavi, privrženosti i prijateljstva. Tada parovi razmenjuju nežne poruke i poklone kao dokaz ljubavi, ali i crvene ruže koje su simbol strasti.

 

Dok jedni “bojkotuju” ovaj praznik jer smatraju da ljubav treba slaviti svakog dana (što je tačno), a drugi ne prihvataju katoličke svece, treći vole da obeleže ovaj dan i provedu ga u društvu voljene osobe. I dok se u Srbiji danas obeležava Sveti Trifun, ceo svet slavi Svetog Valentina ili Dan zaljubljenih.

Sveti Valentin do Srednjeg veka nije bio poistovećivan sa romatičnom, već sa fizičkom ljubavi. 

Ko je Sveti Valentin?

Bio je episkop i mučenik, a živeo je u 3. veku. Pogubljen je 269. godine odsecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije II. Kasnije je car Julije I u 4. veku nad njegovim grobom podigao baziliku, i od tada se on slavi među hrišćanima. U 15. veku Valentin je povezan sa praznikom zaljubljenih, što se održalo do danas. Uobičajeno je da se za dan Sv. Valentina šalju ljubavna pisma, ali ona prema tradiciji ne bi trebalo da budu potpisana!

Ovaj svetac je dugi niz godina smatran danom neudatih i neoženjenih, a ne bračnih parova. Toga dana devojke bi se skrivale po selu i čekale da ih mladići pronađu, a parovi stvoreni nakon te igre trebalo je da se venčaju tokom te godine. 

Ovaj svetac postao je popularan još osamdesetih godina u Kini i na Tajvanu gde postoji još jedan tradicionalni praznik za zaljubljene, Si Sijao Đie.

Različiti datumi i običaji širom sveta

Japanu žene, posebno zaposlene, na Svetog Valentina moraju svojim muškim kolegama da poklanjaju čokolade i čokolande bombone.

Svakog 14. februara Pakistanci poklanjaju beli veš ženama koje su im poklonile čokoladne poslastice. Praznik ljubavi proslavlja se i u Južnoj Americi, ali se u Brazilu ne slavi 14. februara već 12. juna, dok se u Kolumbiji slavi treće subote meseca septembra.

 

Najromantičnija reč i jezik na svetu

Amour“, francuska reč za ljubav, proglašena je najromantičnijom reči na svetu prema rezultatima ispitavanja jezičkih stručnjaka. Na drugom mestu je italijansko “amore” a italijanski jezik je proglašen najromanticnijim jezikom. “Belissima“, na italijanskom i španskom “veoma lepa” je treća najromantičnija reč, a “tesoro“, na italijanskom i španskom “blago” je zauzela četvrto mesto.

Najromantičniji jezik posle italijanskog je francuski dok treće mesto dele španski i engleski.

Kada je u pitanju najrogobatniji izgovor reči “volim te”, pobedio je Japan sa “vatakussi-va anata-vo ai ssimasu” dok je na drugom mestu velški sa “ridw i’n di garu di” i “kaparha“.

Srce od stajskog đubriva kao poklon

 

Jedan muškarac iz američke države Minesote napravio je svojoj supruzi povodom Dana zaljubljenih džinovsko srce od stajskog đubriva. Poklon širine oko jedan kilometar postavio je na svojoj njivi i namenio ga supruzi sa kojom je 37 godina u braku.

 

Ovaj nesvakidašnji izliv ljubavi, naročito zbog dužine bračne zajednice (što je u današnje vreme sve ređe), izazvao je veliku pažnju medija pa je ceo svet saznao za njegov poduhvat.

Brus Andersland je ispričao lokalnom listu Albert Li tribjunu da je traktorom i rasturivačem za đubrivo u sredu počeo radove i da ih je završio sutradan.

Njegova supruga Bet rekla je da je to najoriginalniji poklon koji je ikada dobila povodom Dana zaljubljenih, 14. februara. Dok su se jedni zgražavali nad “ovakvim” srcem, Brus i Bet su bili najsrećniji na svetu. Pravi dokaz one stare “koliko ljudi – toliko ćudi”.

                              ***

Koji god dan da slavite, pa čak iako ništa ne obeležavate, nemojte propustiti da nekoga nasmejete i obradujete. Budite kreativni – provedite dan sa voljenima, grlite ih i iskažite ljubav, nekada je samo to dovoljno kako bi sve bilo lepše.

I ne zaboravite da Vam dan ljubavi bude svakog dana u godini! A Vi najromantičniji – poklonite voljenima ružu/bombonjeru/čokoladicu ili osmeh… Samo se volite i budite srećni!

Srećan vam SVAKI DAN!