Danas je Mali Božić i sve domaćice spremaju VASILICU (RECEPT)

mesi hleb
pixabay.com

Osim što je danas prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić. Prema narodnom verovanju, žene danas treba da spreme VASILICU.

 

Postoje različiti recepti za Vasilicu i najčešće su lokalnog karaktera. Ovaj recept je u osnovi recept za Božićnu Česnicu, u zavisnosti od toga kako koji kraj sprema česnicu. Neki Vasilicu čak, pune sirom kako bi godina bila bogata a drugi premazuju medom, da  godina bude slatka i vesela. U nju se ne stavlja novčić.

Sastojci:

20g kvasca
1/2 kafene kašičice šećera

1 Kg brašna
1 kašičica soli
500 ml tople vode

50 ml ulja

Priprema:

Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vod i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste  – oko pola sata, otprilike da naraste za debljinu dva prsta.

Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite Vasilicu da se odmara oko 30 minuta.

Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 i pecite još oko 20 minuta.

                                                                          ***

Kako pamte naši stari, nekada je položajnik dolazio i na današnji dan, na Mali Božić, pa se Vasilica lomila za ručkom, baš kao i česnica. Ukoliko i Vi negujete tradiciju i obeležavate današnji dan, želimo Vam sreću, zdravlje, mir i uspešnu godinu pred nama!