DECA I KARIJERA: Ako ste zaposlena mama, ove tri lekcije ćete naučiti svoje dete

Izgleda da deca zaposlenih majki stiču neophodne životne i poslovne veštine već u ranijem dobu...

majka i dete
pixabay.com

Mislite da je za decu bolja majka koja je domaćica i brine za njih 24 sata dnevno? E pa sva istraživanja pokazuju suprotno.

Deca čije su majke zaposlene imaju veće šanse da će:

  • naći posao,
  • doći na nadređeno mesto na poslu
  • zarađivati više od onih čije majke stalno brinu o njima

Razlog za to su tri veštine koje deca zaposlenih majki usvajaju odmalena.

Nezavisnost

Majke koje rade nemaju vremena da tetošu svoju decu i obavljaju stvari umesto njih. Kad se majka ujutru sprema za posao, veća je verovatnća da će i dete morati samo da se spremi za školu. Osim toga, takve majke nemaju vremena od jutra do mraka za obavljanje kućnih poslova, pa su zbog toga deca zadužena za mnogo više stvari. Ona nekad mnogo ranije nauče da kuvaju, pospremaju, pa čak i da sama obavljaju poslove poput peglanja odeće. Uopteno, ranije nauče da brinu o sebi i zbog toga su mnogo nezavisnija.

Fleksibilnost

Deca majki koje su stalno kod kuće i brinu o njima češće su naviknuta na određeni dnevnu rutinu. Majka ih ujutru prati u školu, nakon škole ih dočeka s ručkom, tada verovatno uči s njima, a često im organizuje i slobodno vreme. U takvoj atmosferi dete će se teško naviknuti na nova iskustva i promene u životu. S druge strane, deca čije majke rade, ranije nauče da se sama snalaze. Na primer, ako zakasne po njih u školu ili pošalju neku drugu osobu, to je za dete dragoceno iskustvo jer će naučiti samo da se snalazi u takvoj situaciji. Takve situacije bolje će ih pripremiti za kasniji život i poslovna iskustva i doneti im i više uspeha.

Fokus

Ovo je vrlina koju deca upijaju od zaposlenih majki i nauče da je primenjuju sama. Zaposlene žene imaju bolji fokus na svoje zadatke, ređe ”multitaskaju” (dokazano je da uz multitasking svaku stvar obavljamo 30% lošije nego kada se fokusiramo na jedan zadatak), a te vrline prenose na svoju decu. Osim toga, postaju mnogo uspešnija u planiranju. Deca mnogo bolje uče kopirajući odrasle nego slušajući njihova uputstva, tako da od zaposlenih majki već u ranoj dobi usvajaju veštinu fokusiranja na radne zadatke i njihovu važnost.