Dečaci se NE VASPITAVAJU sami od sebe: Ako ovde pogrešite, UPROPASTIĆETE sinu život!

Postoje tri faze razvoja dečaka kojih svaki roditelj mora da bude svestan

roditelji i dete
pixabay.com

Vaspitavanje dečaka ne teče glatko i jednostavno. Ne postoji jednostavan put koji će dečaka dovesti do odgovornog muškarca. Ako želite da vaš sin odraste u zrelu i jaku osobu, morate da imate uvid u osnovne obrazovne programe.

Ako pažljivo posmatrate vašeg sina uvidićete da se on menja iz dana u dan, a da se njegovo raspoloženje i energija menjaju konstantno. Veliki je izazov razumeti dečaka: šta mu treba i kada.

Postoje tri faze u razvoju dečaka na koje se mora obratiti specijalna pažnja:

1. Prva faza obuhvata period od rođenja od šeste godine – uzrast tokom kojeg je dečak najbliže povezan sa majkom. Ovo je “njen” dečak, iako otac može da ima veliku ulogu u životu deteta, takođe. Cilj edukacije u ovom periodu je da se dečaku prenese velika ljubav i osećaj sigurnosti,da ga “napuni” za život koji ga čeka.

2. Druga faza traje od šest do četrnaest godina – period tokom kojeg dečak, prateći svojaunutrašnja osećanja, želi da nauči da bude muškarac i sve više se ugleda na svog oca. U ovom periodu se dečaku mora razviti osećaj za njegove sposobnosti, dobrotu i otvorenost, tj. mora da razvije harmoničnu ličnost. U ovom periodu dečaku je veoma bitan osećaj radosti i udobnosti.

3. Treća faza pripada periodu od četrnaeste godine do punoletstva – tada dečak treba pored sebe da ima muškog mentora, ako želi da bude potpuno spreman za period odrastanja. Mama i tata, u ovom periodu života njihovog deteta, moraju da se povuku u stranu i nađu odgovarajućeg mentora njiihovom sinu. Cilj je da dete u ovom životnom periodu nauči neke konkretne veštine, da mu se usadi osećaj odgovornosti i samopoštovanja, te da se aktivno uključi u odraslu dob.

Zapamtite: U razvoju i vaspitanju deteta uvek mora da učestvuju oba roditelja. Ne sme da dođe do naglog prelaza uticaja sa jednog na drugog roditelja. 

Od četrnaeste do osamnaeste godine

Ovo je buran period u životu jednog dečaka. Testesteron raste za skoro 800 procenata. Često postaju nemarni, tvrdoglavi i menjaju raspoloženje. To ne mora da znači da se menjaju na gore, jednostavno se u njima rađa nova ličnost a novo rođenje je uvek borba.

Ovo je težak period za roditelje jer sin više ne želi a i nema šta novo da nauči od njih. Stoga svoju vaspitnu ulogu moraju a prepuste drugom. Tu na scenu stupa drugi muškarac koji će biti neki vid mentora dečaku. To je obično ili nastavnik, ili sportski trener ili rođak, stariji brat i td.

Ti ljudi obično i nisu svesni svoje uloge, ali su roditelji družni da sa njima pričaju o tome i skrenu im pažnju da se sada dečak ugleda na njih.

Šta god vaše dete u životu da uradi, dobro ili loše uvek imajte na umu da ste ga vi rodili, da je nastao od vas i da ste ponajviše vi odgovorni za njegov uspeh ili neuspeh.