DEKUPAŽ ZA POČETNIKE: U osam koraka napravite KUTIJU ZA NAKIT i dajte starim predmetima novi sjaj (TUTORIJAL)

dekupaž
Dnevno

Ovom drevnom tehnikom ukrašavanja, možete oplemeniti stari nameštaj ili vama drage predmete koje koristite u svakodnevnom životu.

 

Dekupaž je tehnika dekorisanja nameštaja ili predmeta ukrasnim papirom. Doslovni prevod se odnosi na isecanje papira ali je u stvarnosti ovo prava umetnost koja će vam ulepšati svakodnevicu i ispuniti vreme.

Svako od nas u svom domu ima neku staru uspomenu koja je pod zubom vremena izgubila prvobitnu lepotu. Ovi hladni dani su prava prilika da joj vratite stari sjaj.

Sve što vam je potrebno jeste ukrasni papir (najčešće salveta), vodeni lepak, boja za izbeljivanje (ukoliko je neophodno), akrilni lak i naravno predmet koji želite da restaurirate.

Mi smo za ovu priliku odabrali staru kutiju za nakit, napravljenu u obliku škrinje.

 

Odlučili smo da ovu staru kutiju oplemenimo tako što ćemo joj dekupažom odenuti u neke veselije boje.

Postupak:

1. Za početak kutiju treba izbeliti kako bi njene nove boje izgledale lepše i blistavije. To ćete učiniti nanošenjem akrilne bele boje. Ravnomernim i blagim pokretima četkom, rasporedite boju po čitavoj spoljašnjosti, vodeći računa da dopre i do najvećeg udubljenja.

  

2. Kada ste je ofarbali u belo, ostavite je da se dobro osuši. Proces sušenja se može ubrzati fenom za kosu.

 

3. Posle sušenja, pristupite odabiru dezena kojim biste je ukrasili. Samo proces ukrašavanja se radi pomoću ukrasnog papira, a idealna je koloritna salveta. Ukrasne salvete su troslojne pa pre nego što započnete postupak lepljenja, odvojite spoljašnji deo od unutrašnjih.

  

 

4. Zatim isecite delove prema dimenzijama kutije koju obrađujete. Uvek ostavite malo više nego što je neophodno zbog eventualnog cepanja salvete koje je neminovno. tako ćete lakše ispraviti svoje greške.

 

  

5. Na deo koji je namenjen za obradu nanesite specijalni lepak za dekupaž. Jeftinija varijanta je lepak za drvo koji možete kupiti u prodavnicama farbe i lakova.

 

6. Sledeći korak podrazumeva premazivanje i preko salvete. Tako će ona biti prilepljena i sa spoljašnje strane, zbog čega postaje neodvojiva od drvene površine.

 

Učinite isto na svim njenim delovima, kako biste čitavu kutiju obložili salvetama. 

 

 

7. Kada sve bude gotovo, postupak sušenja možete ponoviti kao što je to bio slučaj na početku rada. 

 

8. U zavisnosti od toga kolika je unutratrašnjost, možete je ukrasiti na različite načine. poželjno je iskoristiti ostatak salvete ali je  jednostavno možete premazati drvofiksom a zatim posuti mesečevu prašinu, šljokice ili neki drugi ukrasni prah.

 

Vaša stara/nova kutija je gotova i izgleda kao da je upravo izašla iz prodavnice poklona!