Drevna dekorativna tehnika ukrašavanja - dekupaž, sve se više primenjuje i prilikom farbanja jaja. U susret najvećem hrišćanskom prazniku predstavljamo vam najlakši i najbolji način da dekupaž primenite na uskršnjim jajima.

 

Ova metoda je veoma zabavna, pruža vam mogućnost da se kreativno razmahnete i što je najvažnije, apsolutno je neškodljiva!

Za farbanje jaja tehnikom dekupaž, potrebno vam je:

– Kuvano jaje

– Belance

– Salveta ili ukrasni papir

– Četkica

Pre nego što započnete sa kuvanjem, bilo bi poželjno da ukrašavanje jaja tehnikom dekupaž, radite na onim komadima jaja koja su bela ili bleđa. Ukoliko takvih nema, preporučujemo da jaja skuvate u rastvoru napravljenom od vode, sirćeta i soli.

 

Rastvor je najbolje praviti u razmeri 1:1:1 . Na primer, za kuvanje 5 komada jaja potrebna je čaša vode, čaša sirćeta i kašičica soli.

TUTORIJAL

Ukrašavanje jaja započnite odabirom motiva sa ukrasnih salveta koje ćete koristiti. 

 

Zatim blagim pokretima četkice, nanesite belance na ljusku skuvanog jajeta. Njegova specifična tekstura, omogućiće da papir savršeno prijanja uz ljusku.

 

Potom zalepite izrezane motive na jaje. Neka sva vaša kreativnost dođe do izražaja u ovom segmentu procesa ukrašavanja jaja.

Možete koristiti pojedinačne motive, ali i obmotati ukrasnim papirom čitavo jaje.

  

Posle lepljenja ukrasnih motiva, sačekajte da se dobro osuše, a zatim još jednom belancetom pređite preko njih uz pomoć mekane četkice.

 

Kada se sve dobro osušilo, razmislite o tome da jaje dodatno ukrasite svetlucavim perlama ili šljokicama. Neke od nih su samolepljive i mogu se nabaviti u mnogim knjižarama i dobro snabdevenim radnjama.

 

Granica je samo vaša mašta! Igrajte se i ispoljite svoju kreativnost!

 

Srećan Uskrs!