NIKAD LAKŠI DEKUPAŽ: Šest koraka da vaš ORMARIĆ U KUPATILU zablista novim sjajem (TUROTIJAL)

Dekupaž
Dnevno.rs

Poznato je da stara tehnika "dekupaž" može učiniti život lepšim tako što predmetima koje volite vraća davno izgubljeni sjaj. Vaš životni prostor oplemenjen željenim motivima i dezenima, može postati bolje mesto za život, a tehnika ulepšavanja kuhinskih elemenata ili polica u kupatilu, poštedeće vas neplaniranih troškova kupovine novog nameštaja.

  

Svakodnevne aktivnosti u domaćinstvu mogu oštetiti vaš nameštaj. Kvalitet drveta od koga se prave kuhinjski elementi i police u kupatilu, često na zavidnom nivou, pa drvene površine prve stradaju jer su izložene razornom uticaju  vlage i hemijskih isparenja.

Jedna od važnih odlika drveta jeste apsorpcija tečnosti i isparenja, pa predmeti gube prvobitni sjaj. Zbog toga je potrebno mnogo vremena i truda  kako biste ih doveli u red. Zatim se na drvenim površinama javljaju oštećenja i ogrebotine zbog kojih često poželite da promenite nameštaj iako je u vašem domu samo nekoliko godina.

Nepredviđene troškove možete odložiti uz pomoć “dekupaž” tehnike restauracije površina, a željeni motivi i koloritni dezen učiniće da kuhinjski elementi ili police u kupatilu, zablistaju u novom ruhu.

Ako želite da oštećenja na drvenim elementima u vašem kupatilu zauvek postanu prošlost evo jednog korisnog tutorijala!

Postupak

Za oslikavnje oštećenih delova police u kupatilu, potreban vam je ukrasni papir, boja za izbeljivanje, vodeni lepak i akrilni lak.

 

1. Najpre obojite oštećene delove drvenih površina akrilnom belom bojom. Naravno, obrada će biti lakša ukoliko je polica obojena svetlom bojom ali se u farbarama mogu naći približne nijanse svih ostalih dezena. Prilikom nanošenja akrilne boje važno je pogoditi prvobitni dezen kako bi se slika bolje uklopila sa izvornom bojom površine.

 

2. Kada ste naneli akrilnu boju, postarajte se da eventualni višak ne ostane na staklenim površinama. Boja se lako uklanja vlažnom tkaninom. 

 

3. Zatim odaberite motiv na ukrasnom papiru ili salveti kojim biste prekrili oštećenu površinu. Salvete su najčešće napravljene iz tri sloja pa pre nego što pristupite lepljenju, razdvojite čeoni sloj od unutrašnjih. 

 

  

4. Kako biste skratili vreme potrebno za celokupni postupak, fenom ubrzajte sušenje akrilne boje.

  

5. Zatim na drvenim površinama koje su premazane akrilnom bojom, nanesite lepak za dekupaž ili još bolje lepak za drvo. Mogu se kupiti u specijalizovanim radnjama za prodaju lepka i farbe. Posle nanošenja lepka, pažljivo stavite parče salvete koje ste prethodno odabrali. 

 

 

6. Učinite isto na svim delovima drvene površine koju biste osvežili ukrasnim papirom. Sušenje možete ubrzati fenom kao i u jednom od prethodnih koraka. Kada se sve dobro osuši, površinu koju ste ukrasili dekupaž tehnikom premažite akrilnim lakom.