Recept za ovu tortu je ušao u sve “zlatne” kulinarske klasike.

 

Vazdušasto slatko čudo od šećera, pavlake i bobica napravljeno je u Australiji 1930. godine u čast velike ruske balerine Ane Pavlove, koja je posetila zemlju na turneji.

Prema legendi, tortu je stvorio kuvar jednog od hotela gde je Pavlova odsela. Znajući da je balerina ograničena na hleb i slatkiše, on je stvorio lagani desert bez brašna. Priča se da je torta oduševila Anu Pavlovu i od tada se priprema širom sveta. Ali, u ovoj zemlji se smatra skoro nacionalnim jelom.

Torta ne sadrži mnogo kalorija i lako ih se možete osloboditi, recimo plesom od sat vremena. Torta “Pavlova” se pripema na različite načine. Ali, uglavnom su kora ili pusle od belanaca, sa ukusnim kremastim filom i osvežavajućim voćem.

Sastojci:

Za testo:

    180 grama šećera
    4 belanca
    10 g vanilin šećera
    3 kašike gustina
    1 kašika belog vinskog sirćeta
    0.5 kašike soka od limuna.

Za krem:

    250 ml pavlake sa 35% masnoće
    1-2 Kašike šećera u prahu

Za dekoraciju:

    600 g jagoda, ili miks različitih bobica

Priprema:

1. Uzmite papir za pečenje i olovku, nacrtajte krug prečnika 20-22 cm za velike torte ili nekoliko krugova sa prečnikom od 10 cm za kolače. Stavite papir na ravan pleh.

2. Stavite šećer u blender i pomešajte ga sa vanilin šećerom. Kašiku šećera pomešajte sa gustinom u čaši i ostavite da odstoji oko 3 sata.

3. Belance sipati u drugu posudu i dodati sok od limuna.

4. Umutiti belanca (sobna temperatura) mikserom na srednjoj brzini u penu. Nastavite da mutite i dodajte šećer. Zatim povećajte brzinu i nastavite sa mućenjem. Belanci su umućeni kada stoje čvrsto u činiji i drže oblik.

5. Umućena belanca pomešajte sa gustinom i sirćetom.  

6. Gustu masu stavljajte lopaticom ili špricem za kolače na papir za pečenje. Stavite puslice da se suše u rerni na 100 stepeni.

7. Za krem, umutite pavlaku sa šećerom, ne preterujte sa mućenjem, inače će se krem pretvoriti u puter!

8. Sipajte krem u centar kolača. Ukrasite jagodama ili bobicama i uživajte!