Deset razloga zašto se nećete obogatiti!

Molitva
Pixabay.com

Život je lukav, mislite o tome kako ne biste iz udobne fotelje upali u katastrofu

 

Postoji jedna zanimljiva maksima na temu bogatstva i njegovog “zadržavanja” u krugu porodice i potomaka. Prema njemu, tri generacije su ključne: jedna da stvori bogatstvo, druga da ga troši, treća da ga potroši. Naravno, postoje izuzeci.

Biti bogat ima različita značenja kod ljudi. Kada je reč o novčanom bogatstvu, stručnjaci za finansije ukazuju na određene greške koje bi trebalo da izbegavate. Pojedini bogataši bi se našli na listi najimućnijih da nisu činili upravo sledeće stvari, piše Lifespan.com.

1. Prekoračenja u trošenju

Ukoliko imate žestok apetit za trošenjem novca van svojih mogućnosti, niste jedini. Istraživanje je pokazalo da čak 52 odsto ljudi koristi ušteđevinu kako bi nadomestili manjak, a 22 odsto se oslanja na kreditne kartice. Ukoliko trošite sav svoj novac svakog meseca, to nije dobar put ka sticanju bogatstva. Počnite da vodite računa o tome gde vam odlazi novac svakog meseca, kako biste videli gde možete da uštedite i napravite plan “realnog” budžeta, koji vam omogućava plaćanje računa i eventualno investiranje u penzioni fond.

2. Ne čuvate dovoljno

Čuvanje treba da vam bude prioritet ukoliko želite da akumulirate bogatstvo. Počnite sa pravljenjem fonda, pa kada u njemu skupite određenu sumu novca, tek onda krenite sa ulaganjem u druge stvari.

3. Imate previše dugova

Određene vrste duga su preteča za uspeh, kao recimo ulaganje u biznis, međutim uvek treba voditi računa. Ne zanosite se, stojte realno na zemlji.

4. Nemate nikakav plan

Bez cilja i plana, bogatsvo se čini nemogućom misijom. Tako ćete uvek imati izgovore za trošenja i dugove. Kako se kaže “oni koji nemaju plan, planiraju da ne uspeju”. Naviknite se da pravite planove.

5. Nemate “crni” fond

Fond za crne dane, odnosno hitne slučajeve, svako bi trebalo da ima. Stručnjaci kažu da bi svako trebalo da ima najmanje šest meseci sačuvanih prihoda u slučaju nepredviđenih situacija. Život je lukav, mislite o tome kako ne biste iz “udobne” fotelje upali u “katastrofu”.

6. Startovali ste kasno

Vreme prolazi, a početak je najteži deo štednje. Kada to prevaziđete, na pola puta ste do uspeha. I vrlo mala mesečna ušteda, značiće vam, pa makar krenuli od metalnih novčića za “kasicu prasicu”.

7. Više se žalite nego što činite

Rečenice poput onih “Život je skup” i “Nikada neću izaći iz dugova”, vam neće pomoći sve dok sami ne uradite nešto po tom pitanju. Stare navike se teško menjaju, ali mogu da se promene. Prestanite da nalazite izgovore i delajte – izbacite neproduktivne navike, te ih zamenite nekim od gore navedenih.

8. Živite od danas do sutra
 

Zaboravljate na sutra, na dane u penziji, to nisu nimalo zanemarljive stvari. Problem je što impulsivna i nekontrolisana potrošnja dovodi do dugova. Učinite sebi uslugu – odbacite stav “kupi sada, brini kasnije” i usvojte “sačuvaj sada, obogati se kasnije”.

9. Stavljanje “svih jaja u istu korpu”

Možda vam se posreći ukoliko budete stavljali sav svoj novac u jednu vrstu ulaganja. Ali to nije strategija po kojoj bi trebalo da živite. Previše rizikujete kada sav novac dajte na jedno mesto. Vaš investicioni portfolio bi trebalo da sadrži više vrsta ulaganja sa različitim nivoima rizika i potencijalne dobiti, savetuju stručnjaci.

10. Jednostavno ne verujete

Nadate se da će nešto ili neko doći i spasiti vas, dati vam dobar posao i platu i spasiti vas finansijskih poteškoća. Tačno je da se u životu događaju razne stvari i da je on sasvim neizvestan, ali zašto ne biste preuzeli kontrolu nad sobom i nad onim što možete danas da učinite. Mislite o tome!