DESET TRIKOVA VELIKIH MAJSTORA: Učinite mali prostor većim cakama najboljih dizajnera!

stan
pixabay.com

Mnogi od nas se nađu pred pravim izazovom kada je pitanju uređenje malog prostora i to kako najbolje rasporediti nameštaj. Na našu sreću postoje saveti koje nam mogu olakšati taj mukotrpan zadatak.

 

Razmislite o tome gde ćete staviti određene komade nameštaja pre nego što započnete s fizičkim delom posla. Na taj način ćete uštedeti vrijeme i energiju koje biste potrošili na ponovno pomeranje nameštaja. 

Zapitajte se koja je glavna funkcija sobe i koliko će je ljudi koristiti? Ova pitanja će vam pomoći pri stvaranju prioriteta kod odabira namještaja.

Pronađite središnje mesto u sobi poput velikog prozora ili televizora i složite nameštaj oko odabranog mesta. Na taj način ćete dati sobu određenu strukturu.

Razmislite gde u sobi najbolje pristaju veliki komadi nameštaja poput kreveta ili kauča. Započnite planiranje njima i kasnije u proces planiranja uključite manje komade koji će ih okruživati.

Simetrični raspored sobi će dati formalniji duh, dok će asimetrično uređena prostorija biti više “casual” okruženje. Ovo je vrlo bitan trik kod uređivanja trpezarija.

S ovim savetima i mala će soba postati prostranom:

1. Pustite nameštaj da “pluta”

Odvojite nameštaj od zida 8 do 10 centimetara ili dodajte uski stočić u taj prostor. Ostavljanje prostora stvara iluziju da je zid dalje nego što zapravo jeste.

2. Reflektujte prostoriju

Strateški rasporedite ogledala po sobi kako biste je proširili. Takođe, za najpogodniji efekat rasporedite ogledala po dužini sobe.

3. Odlučite se za prozirnost

Iskoristite prednost staklenih stolova i nameštaja sličnog materijala jer će njihova transparentnost sobi dati volumen. Naime, staklo i pleksiglas pojačavaju svetlost i dopuštaju joj da zrači prostorijom.

4. Dodajte pruge

Pruge mogu izdužiti sobu. Slobodno izaberite tepih ili kauč na prugice pa ih poravnajte po dužini sobe.

5. Obesite predmete niže

Slike i fotografije obesite na zidu niže nego inače kako biste stvorili dojam višeg plafona. Otvaranjem plafona i zidova dobićete dodatno ogoljeni prostor, pa će se soba činiti većom.

6. Eksperimentišite s uglovima

Rasporedite nameštaj dijagonalno. Takav način slaganja prostora privući će vašu pažnju veće ili središnje mesto u sobi.

 

7. Razdvojite svetlost

Umesto jednog izvora svetlosti poput plafonjere, iskoristite lampe, odnosno podne svetiljke i razmestite ih po sobi. Kako svetlo popunjava tamnije delove tako pogled privlače različiti uglovi sobe.

8. Propuštajte saobraćaj

Ne zaboravite na onaj deo prostora kojim ćete hodati. Ovo je posebno važno za prostorije s dvoja vrata. Put kojim ćete hodati ostavite potpuno slobodnim i “saobraćaj” usmerite pokraj ugla za sedenje, a kroz njega.

9. Zadržite udobnost

Stočiće i svetiljke rasporedite tako da su vam nadohvat ruke kada se smestite na kauč ili u fotelju. Ako imate kauč na razvlačenje onda uzmite u obzir da vam treba prostora za prolazak između stočića i razvučenog kauča.

10. Otvorite sobu

Kako vam ne bi prozori i vrata bili blokirani, nameštaj odmaknite od njih. Tada će se soba činiti većom čak i pre nego što zakoračite u nju.loading...