Mnogi potrošači najpre se zapitaju koja je to idealna podna lampa, kako odabrati odgovorajuću lampu i kako ih kombinovati sa drugim rasvetnim telima u stanu. Posebnu pažnju trebalo bi da posvetite ambijentu same prostorije u koju želite da stavite izabranu lampu.

Karakteristike podnih lampi

pixabay.com

Mnogi dizaneri enterijera najpre su saglasni da su lampe, i stone i podne, idealni aksesoari u domu. Enterijer postaje drugačiji, uz to dobija i lični pečat pojedinca.

Stručnjaci za dizajn su se takođe usaglasili u vezi sa zajedničkim karakteristikama podnih lampi, te tvrde da su one veoma praktične i stabilne. Zbog svoje višenamenske funkcije mogu da se postave tako da obasjavaju čitavu prostoriju, jer imaju podesivo postolje čija dužina može da se povećava i smanjuje. Pojedine lampe sadrže nekoliko prekidača, dok neke imaju samo jedan, ali broj prekidača se razlikuje od modela i proizvođača lampi. Naravno, moramo napomnuti da su svi dizajneri isto rekli. Podne lampe su odličan dekorativni element i mogu da se uklope u svaki enterijer.

Čemu služe visoke podne lampe?

Veća baza i veća snaga svetiljki visokim podnim lampama omogućava da bolje osvetle određenu prostoriju. Modeli su različiti, pa tako neke sadrže jednu, a neke mogu da imaju i dve, pa i tri sijalice. Naravno, broj sijalica određuje kolika će biti jačina osvetljenja u prostoriji. Nekome visoke podne lampe isključivo služe za dekoraciju prostora, dok mnogi ove lampe koriste kako bi mogli da uživaju u popodnevnom čitanju udobno smešteni u svojoj omiljenoj fotelji.

Funkcija podnih lampi zavisi od njene visine, a pošto su na tržištu dostupne u različitim visinama i različitih oblika, jasno je da se niže lampe koriste tokom čitanja, jer su kreirane tako da vam budu iznad ramena i da svetlost obasjava mesto na kojem sedate dok uživate u čitanju omiljene knjige. Možete ih staviti i pored stola, ali i pokraj kreveta.

Ako vam je životni kutak veliki i imate veliku dnevnu prostoriju, onda je najbolje da kupite visoke podne lampe, jer će se savršeno uklopiti u takav prostor. Takođe, prostorne radne sobe i velike spavaće sobe idealne su za takve lampe.

Koja podna lampa je savršena za vaš dom?

Pixabay.com

Pre nego što krenete u kupovinu, dobro razmislite o tome u kojoj prostoriji ćete postaviti lampu, gde želite da svetlost bude usmerena i da li će lampa da služi kao dekorativni detalj u enterijeru ili biste radije da vam posluži kao ambijentalno svetlo.

Proizvođači lampi na tržištu nude različite modele, od onih koje svetlost direktno šalju naviše, do onih lampi koje proizvode svetlost uskog snopa i šalju je ka podu. Više modela renomiranih proizvođača pogledaj ovde. Prilikom kupovine takođe obratite posebnu pažnju i na količinu svetlosti koju biste da lampa emituje, jer postoje modeli kod kojih jačina svetosti može da se prilagođava, kao i oni kod kojih isključivo od svetiljke zavisi kolika će jačina svetlosti biti emitovana. Upravo od jačine svetlosti treba da zavisi vaš izbor kako biste savršeno uklopili namenu lampe u prostoriji u kojoj ćete lampu postaviti.

Jedno je ako želite svetlo pomoću kojeg možete da uživate dok čitate, a drugo je kada želite estetsko svetlo. Nie isto ako lapma osvetljava celu sobu i kada je obasjan samo mali deo prostorije. Zato pre kupovine razmislite o funkciji lampe koju želite u svom životnom kutku.

Idealan broj za dobro osvetljenje

Dileme kupaca su brojne. Dok jedni razmišljaju o kupovini dve ili više lampe za dnevnu sobu, mnogi brinu kako će je smestiti, gde da je postave i kolika će biti jačina svetlosti koju lampa emituje. Najpre, obratite pažnju na veličinu prostorije u kojoj ćete staviti novu lampu, jer upravo od kvadrature prostora zavisi da li vam je potrebna jedna ili dve lampe.

Ako imate veće prostorije u domu, onda možete ubaciti više lampi, dok za dnevni boravak prosečne kvadrature dovoljno je dodati jednu podnu lampu koja može da predstavlja i dopunu osnovnoj rasveti u prostoru.

Kako kombinovati sa ostalim lampama?

pixabay.com

Ako želite da kombinujete svetlo koje daje podna lampa sa drugim sličnim osvetljenjima, onda najpre razmotrite kako da se ove dve vrste rasvetnih tela uklope. Naime, podna lampa može da obasjava isključivo samo mračni deo sobe i da svetlost emituje u tom pravcu. Takođe, možete je postaviti i blizu mesta za čitanje kako bi svetlost bila emitovana naniže kako biste imali dovoljno svetla prilikom čitanja ili za obavljanje nekih drugih aktivnosti.

Podne lampe mogu da emituju svetlost ka svim pravcima prostorije, pri čemu nije poželjno da ih stavljate blizu drugih lampi, jer podne lampe šalju jako svetlo.

Kako se kombinuju podne lampe sa drugim rasvetnim telima?

Da li vam je centralno svetlo glavna rasveta u prostoriji? Imate li i neka druga rasvetna tela, poput zidnog osvetljenja, stonih lampi i slično? U većini slučajeva podne lampe su samo dopuna osnovnim rasvetnim telima i služe kao dodatna dekorativna rasveta. U takvim slučajevima bi najbolje bilo da podnu lampu stavite u onaj ugao do kojeg ne dopire dovoljno svetlosti i koji je mračan.

Na tržištu postoji veiki broj različitih modela, oblika i dizajna podnih lampi, a od same namene zavisi kakvu lampu treba izabrati za dom.

Podne lampe – vrste

Na tržištu se može naći veliki broj podnih lampi. U prodaji su različiti modeli, ima lampi različitih dimenzija, oblika i boja. Možete kupiti lampe sa lukom, one koje imaju postolje, bez postolja, a samo je važno da se ima u vidu odgovarajuća namena lampe.

Uglavnom su najtraženije lampe koje poseduju luk, jer je moguće podizati stub lampe, a zatim može da se savije i nadvije preko kauča ili fotelje. Kod ovih modela svetlo se usmerava ka podu, pa nastaje fokusirano svetlo, uglavnom iznad mesta za sedenje. Imaju zakrivljen profil i elegantnu glavu, pa se zbog toga preporučuju za moderno opremljene prostorije. Imaju futuristički dizajn, elegantnog su izgleda, a metalno postolje i čiste, ravne linije čine da se ova dekorativna rasvetna tela savršeno uklapaju u moderno opremljene enterijere. Često koriste LED sijalice, a ima ih u različitim dimenzijama i oblicima.

Specijalno dizajnirane za čitanje jesu upravo lampe za čitanje. One su osmišljene tako da se glava lampe savija i moguće ju je nadviti preko ramena onoga ko čita ili se bavi nekom drugom aktivnošću, a svetlost je usmerena prema podu. One omogućavaju stvaranje prirodne ravnoteže boja na osvetljenoj površini. Svetlo je fokusirano samo na jedno mesto, a i te kako su korisne u situacijama kada se najviše vremena provodi isključivo u jednom delu prostorije.

Mnogi proizvođači lampi kreirali su podne lampe koje imaju postolje i čija baza ima tri noge. Na vrhu se nalazi glava lampe, a noge lampe podešavaju se u zavisnosti od funkcije lampe. Najčeše se koristi u dekorativne svrhe, a najbolje su rešenje kada u svoj enterijer želite da dodate malo estetike.

Za ukrašavanje doma ili stvaranje ambijentalnog svetla

dnevn soba
pixabay.com

Najčešće se podne lampe koriste za stvaranje ugodne i prijatne atmosfere u domu. Ako ste upravo to imali na umu prilikom kupovine lampe, onda je postavite u sam ugao prostorije.da bi se ambijentalna svetlost reflektovala, trebalo bi da se filtrira difuzno svetlo. Ako niste dobili željeno ambijentalno svetlo, onda bi trebalo da proverite da li ste izabrali pravu svetiljku. U ovakvim situacijama trebalo bi da birate isključivo modele koji daju jako svetlo i usmeravaju ga i naniže i naviše.

Mnogim kupci biraju podne lampe kako bi dodatno ukrasili svoj enterijer. I upravo ova dekorativna funkcija je najčešće u prvom planu. Tada se manje obraća pažnja na samu svrhu lampe, pa se više brine o tome koje su lampe estetski lepše. Da li će se bolje uklopiti crvena, zelena, žuta ili plava lampa zavisi od samog enterijera, a prilikom odabira odgovarajućeg modela upečatljiva baza može da se savršeno uklopi u enterijer opremljen u minimalističkom stilu.loading...