DEVET SAVETA ZA UREĐENJE DOMA: Evo kako da vaš stan postane OAZA MIRA I ZONA BEZ STRESA

U ova burna vremena, važnije je nego ikad da naš dom bude ispunjen mirom i da bude naše utočište od stresa. To možete postići nekim trikovima u uređenju za koje vam ne treba nužno mnogo novca.

Dnevna soba
Pixabay.com

Dizajner enterijera Elot Marč objašnjava da je prvi korak ka tome da se prostor uredi tako da bude zona bez stresa – definisanje šta smirenost znači za vas, vašu porodicu, vašeg partnera, ili vašeg cimera.

“Tradicionalno i udobno uređenje doma može biti umirujuće za jednu osobu, dok je minimalističko uređenje doma umirujuće za drugu”, ukazuje Marč za Insider.

Sledeći korak je proceniti kakve se promene čine realnim. U idealnom svetu imali biste prostranu kuću sa različitim sobama za rad i opuštanje i veliki budžet za redizajn bilo koje sobe.

Realnost je takva da mnogi od nas žive u malim prostorima ili bez budžeta da bi izvršili potpuno (ili čak delimično) renoviranje doma. Zbog toga dizajnerka enterijera, Lisa Kven, predlaže da se krene od jednog ugla – a onda će vam dolaziti još ideja.

Ovo je devet korisnih saveta za više mira u domu:

Pixabay.com

Pametno koristite dnevnu svetlost

Prirodno svetlo nudi mnoštvo prednosti za naš organizam i produktivnost. Tačnije, prirodno svetlo pomaže u regulaciji funkcije serotonina – koji je poznat kao hormon sreće – i čak može biti povezano sa manjim rizikom od depresije i anksioznosti.

Dizajnerka enterijera Malka Helft preporučila je korišćenje lampi sa prirodnim svetlom, ukoliko već nemate dovoljno svetlosti u prostoriji. A ako imate luksuz dobro osvetljenog prostora, postavite svoj sto ili svoju omiljenu stolicu tako da budu blizu prozora.

Ispunite dom biljkama

Biljke
Pixabay.com

Uključivanje biofilije (ili ljubavi prema prirodi) u vaš dom može vas dovesti u opuštenije, otvorenije i pozitivnije raspoloženje. Iskoristite smirujuću snagu majke prirode tako što ćete u svoje sobe staviti što više biljaka. Na primer, jednostavna prozirna zavesa i prozor ispunjen saksijama doprinose lepšem kvalitetu života (i vazduha).

Ukoliko vam je skupo da kupite biljke, uzmite od prijatelja pelcere i sami ih zasadite.

Ispunite kuću umirujućim mirisima

Miris ima jak uticaj na čoveka. Određeni mirisi zapravo menjaju aktivnost vaših moždanih talasa i aktiviraju različite regije vašeg mozga. Mirišljave sveće mogu vas vratiti u “srećno” sećanje.

Postoji mnogo esencijalnih ulja i mirisa poput ruzmarina, bosiljka i bergamota za koje je poznato da ublažavaju stres i anksioznost.

Odvojite radni od životnog prostora

Većina nas je naučila je kako možemo da radimo na daljinu 2020. godine i sada to znanje prenosimo u 2021. Ako to već niste učinili, od vitalnog je značaja da odvojite svoj radni prostor od svog životnog prostora kako biste svom umu pružili preko potrebnu pauzu.

Ako živite u manjem stanu i obično radite sa kuhinjskim pultom, uložite napore da fizički odložite svoj radni računar na kraju svakog dana, čak i ako je to samo ispod stolića.

Neka vaš dom bude prepun simetrije i ponavljanja

Pixabay.com

Ovo je jedan od najjeftinijih trikova, jer obično uključuje samo preuređivanje predmeta koje već posedujete. Započnite u sobama u kojima provodite najviše vremena – odaberite središnju tačku u koju gledate kada uđete ili kada sedite na svom omiljenom mestu. Počnite od sredine, postavljajući predmete na obe strane simetrično.

Prigušite veštačko svetlo

Samo zamena sijalice ili dodavanje lampe na pomoćni sto može promeniti celo raspoloženje sobe. Dodavanjem dimera takođe možete omekšati svetlo i stvoriti nežniji prelaz između dana u noć.

Izaberite nežnu paletu boja

Boje izazivaju osećanja – zato nas neke privlače, a druge odbijaju. Možete sobu okupati u jednu paletu boja bez mnogo novca, tako što u nju stavite ćebad, lampe, zavese i ukrase u određenoj istoj nijansi.

Dizajnerka enterijera, Ema Kemper, preporučila je tople neutralne tonove koji doprinose osećaju smirenosti.

Sredite lom

Za mnoge od nas neuredan radni sto, sudopera puna posuđa ili pod spavaće sobe prenatrpan odećom polako izjedaju mozak. Organizovani dom pomaže vam da se osećate lagodno i priprema vaše telo za odmor noću.

Za početak, sve u vašem prostoru trebalo bi da ima svrhu. Za predmete koje treba da čuvate na vidljivom mestu, koristite ugodne komade za čuvanje poput pletenih korpi sa poklopcem.

Uložite u mekan i udoban tekstil

Mekani predmeti poput udobne prostirke za kupatila ili toplog ćebeta pomažu vam da se osećate smirenije i opuštenije. Za dizajnerku enterijera iz Čikaga, Karu Man, najbolje luksuzno uživanje koje sebi možemo da pružimo je posteljina – visokokvalitetni čaršafi, prekrivači i jastučnice.