Devojke, pazite šta nosite: Obuća UTIČE na izgled VAŠE POZADINE, saznajte kako

obuca
pixabay.com

Opšte je poznato da obuća koju nosimo može dobro ili loše da utiče na izgled naše zadnjice. Evo i kako koji tip obuće ima uticaj na pozadinu.

Svaki tip ženske obuće drugačije deluje na pozadinu žene, pa tako kad obujemo npr. patike, zadnjica nam ne izgleda isto kao u sandalama sa platformom. 

 

Patike 
U patikama zadnjica izgleda veće, zato što nam one omogućavaju da hodamo bez ograničenja i pružaju potpunu slobodu pokreta. S druge strane, upravo zbog toga, zadnjica će biti spljoštena. 

Ravna obuća 
Svaka žena će kada bira udobne cipele posegnuti za onima sa ravnim đonom. Kako zadnjicu čine tri mišića – gluteus maximus, medius i minimus, ukoliko ih sve vreme ne stežete dok stojite, oni su opušteni i zbog toga zadnjica izgleda kao da je “obešena”. Takođe, ravne cipele će naglasiti svaki estetski nedostatak vaših nogu kao što je ravno stopalo ili razlika u njihovoj dužini. 

Blok štikle 
Ovakve štikle pružaju veću stabilnost zbog deblje pete i zbog toga je težina tela bolje raspoređena. Međutim, zbog toga što možete udobnije da stojite, zadnjica nije izbačena i izgleda ravno. 

Štikle (2.5 – 5 cm) 
Ovo je najudobnija verzija štikli i kratkoročno će učiniti da vaša zadnjica bude uzdignuta i čvršća. Međutim, mnoge dame ne vole ovu visinu potpetica jer smatraju da je “preniska”. Još jedan problem je taj što ako vaši mišići nisu potpuno aktivni, naročito trbušni, telo pokušava da nadomesti taj nedostatak tako što izbacuje zadnjicu i gura karlicu napred kako bi napravilo balans. Posledica je bolan donji deo leđa.

 

Stileto štikle (5 – 10 cm) 

Stileto štikle čine da zadnjica izgleda baš kako treba, kao savršena breskva – noge izgledaju duže a zadnjica je podignuta i zaobljena. Međutim, duže nošenje stileto štikli može da dovede do slabijih mišića, lošijeg balansa tela i krivljenja kičme. 

Platforma štikle 
Ovakve cipele ozbiljno ograničavaju pokretljivost stopala i zbog toga telo izgleda napeto i kruto. Zbog toga što stalno moramo da balansiramo sa jedne strane na drugu kukovi i zadnjica nisu poravnati i struk izgleda manje definisano. 

Visoke štikle (preko 10 cm) 
Na ovim štiklama bukvalno stojite na vrhovima prstiju i zadnjica izgleda manje. Zbog visine štikle pomeramo centar gravitacije tela što može da dovede do krivljenja kičme i bolova u leđima.
Iako će učiniti da vam zadnjica bude mala i prćasta, svaki korak biće prava agonija. 

Platforme 
Ovakve cipele zbacuju i podižu zadnjicu, ali vizuelno skraćuju noge. Ali kao što je to slučaj i sa svim modelima štikle, fleksibilnost stopala je kompromitovana. Celo telo nagnuto je ka napred i zbog toga su kolena pod većim pritiskom. Rezultat toga može da bude bol u leđima, pa čak i u ramenima.