DILEME VIŠE NEMA: Ovo je idealna sobna temperatura tokom grejne sezone

S početkom jeseni počinje sezona grejanja, a istovremeno i borba među muško-ženskim parovima za kontrolu nad prekidačima termostata, pri čemu žene preferiraju nešto višu temperaturu.

Dnevna soba
Pixabay.com

Statistika britanske kompanije koja postavlja i održava bojlere i termostate “Corgi Homeplan” pokazuje da se zbog tog “problema” prepire trećina parova. Tačnije četrdeset odsto žena tajno podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa.

Za navedene podatke postoji naučno objašnjenje. Po istraživanju što su ga pre par godina sproveli holandski naučnici, idealna sobna temperatura za žene iznosi između 24 i 25 Celzijevih stepeni, što je za 2 i po stepena više nego kada je reč o muškarcima.

I dok je telesna temperatura muškaraca i žena približna, percepcija temperature zavisi od kože, a ona je kod žena nešto niža.

Idealna temperatura vazduka za spavanje kreće se od 16 do 20 stepeni. Temperature ispod ili iznad tog raspona mogu razbuditi usnulog čovjeka. To su oni trenuci kada u polusnu tražite dodatni pokrivač ili se probudite da bi sa sebe skinuli donji deo pidžame.

Drugo istraživanje je pokazalo da je prosečna temperatura ženskih ruku izloženih hladnoći gotovo tri Celzijusova stepena niža nego kod muškaraca.

Faktor koji doprinosu razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njen protok prema krvnim sudovima u delovima tela poput prstiju ruku i nožnih prstiju, zbog čega udovi postaju hladniji.

I metabolizam ima važnu ulogu kada je posredi osećaj topline. Naime, žene imaju nižu metaboličku stopu od muškaraca, odnosno metabolizam im je usporeniji nego muškarcima.

To se događa jer muškarci imaju veći procenat mišićne mase koja utiče na brži bazalni metabolizam. Pritom je kod njih i cirkulacija krvi brža zbog čega im je organizam zagrejaniji, pa im je posledično manje hladno nego ženama.