DIVNI KAO UVEK! Jelena oduševila Srbe sa BIZNIS IDEJAMA, a Đoković je PODRŽAO NA NAJSLAĐI NAČIN (FOTO)

Kako od originalne ideje pokrenuti sopstveni biznis, promovisati ga i stvoriti konkurentan proizvod na tržištu, neke su od tema konferencije posvećene promociji preduzetništva „Dare To Be Original“, koja je otvorena 02. oktobra u organizaciji Fondacije Novak Đoković, magazina Original i Privredne komore Srbije.

Nemanje Branković za Fondaciju Novak Đoković

Specijalna gošća bila je Mikela Magaš, najbolja evropska inovatorka za 2017. godinu, dok je program svečano otvorila Jelena Đoković, direktorka magazina Original i globalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

U okviru programa koji traje dva dana, organizovani su paneli i radionice, a otvorena je i prva izložba preduzetništva na kojoj svoje ideje predstavljaju 33 domaća vlasnika biznisa. Među njima su inovatori iz oblasti turizma, autori unikatnih torbi od reciklažnih materijala, proizvođači organske kozmetike i mnogi drugi. Tokom drugog dana konferencije biće održano i finale takmičenja za najbolju startap ideju na temu „Tehnološka inovacija u službi čoveka”.

– Ideja magazina i projekta “Original” jeste da osnaži sve one koji žele da preuzmu inicijativu, da podeli primere, jer se najbolji uči u razmeni iskustava i, na kraju, da podrži sve one koji rade dobre stvari na dobar način. Čast nam je da smo ugostili Mikelu Magaš, koja svojim radom pomera granice i čije iskustvo je tako posebno, retko i vredno. Osim toga, izložili smo radove više od 30 preduzetnika, jer želimo da na jednom mestu, vrlo konkretno pokažemo šta sve danas ljudi u našoj zemlji stvaraju. Ako samo jedna ideja posle naše konferencije dobije svoj život – znaćemo da smo uradili pravu stvar – istakla je Jelena Đoković.

Na konferenciji je učestvovao i naš proslavljeni teniser Novak Đoković koji je posle na svom Instagram profilu objavio fotografije i podršku koju pruža supruzi:

Mikela Magaš, dobitnica Nagrade Evropske Unije za inovatorku 2017. godine i osnivač platforme Music Tech Fest koja okuplja više od 7.000 naučnika, muzičara i programera iz celog sveta, zaslužna je za inovacije koje su pomogle di-džeju sa deformitetom ruku da svira gitaru, kao i slepoj pevačici iz Helsinkija da oseti reakciju publike preko senzora. Ove i mnoge druge izume koji predstavljaju spoj muzike, tehnologije i nauke, predstavila je beogradskoj publici.

– Kada kreativnost i umetnost spojite sa naukom i tehnologijom, moguće je stvoriti inovacije koje pomeraju granice. U momentu kada kreiramo nove sisteme, koji mogu da pomognu ljudima i njihove nedostatke pretvore u prednost, nama je potreban svaki talentovani pojedinac. Konferencija “Dare To Be Original” pomaže da se svi ti talenti sretnu, umreže, razmene iskustva i nadamo se dođu do nekih novih otkrića koja menjaju svet u kojem živimo nabolje – rekla je Mikela Magaš.

Konferencija „Dare To Be Original” jedna je od aktivnosti nastalih u saradnji Privredne komore Srbije i Fondacije Novak Đoković zaključene u maju ove godine sa ciljem da se pruži podrška edukaciji i razvoju domaćeg preduzetništva.

– Promovisanje onih koji su uspeli, isticanje uspešnih priča i primera dobre prakse, doprinosi širenju preduzetništva, a edukacija i podrška svima koji se odluče na pokretanje sopstvenog biznisa pomoći će da savladaju sve izazove preduzetništva, unapređuju i razvijaju ovaj vid poslovanja – istakao je Predrag Nikolić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.