Specijalna gošća bila je Mikela Magaš, najbolja evropska inovatorka za 2017. godinu, dok je program svečano otvorila Jelena Đoković, direktorka magazina Original i globalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

U okviru programa koji traje dva dana, organizovani su paneli i radionice, a otvorena je i prva izložba preduzetništva na kojoj svoje ideje predstavljaju 33 domaća vlasnika biznisa. Među njima su inovatori iz oblasti turizma, autori unikatnih torbi od reciklažnih materijala, proizvođači organske kozmetike i mnogi drugi. Tokom drugog dana konferencije biće održano i finale takmičenja za najbolju startap ideju na temu „Tehnološka inovacija u službi čoveka”.

– Ideja magazina i projekta “Original” jeste da osnaži sve one koji žele da preuzmu inicijativu, da podeli primere, jer se najbolji uči u razmeni iskustava i, na kraju, da podrži sve one koji rade dobre stvari na dobar način. Čast nam je da smo ugostili Mikelu Magaš, koja svojim radom pomera granice i čije iskustvo je tako posebno, retko i vredno. Osim toga, izložili smo radove više od 30 preduzetnika, jer želimo da na jednom mestu, vrlo konkretno pokažemo šta sve danas ljudi u našoj zemlji stvaraju. Ako samo jedna ideja posle naše konferencije dobije svoj život – znaćemo da smo uradili pravu stvar – istakla je Jelena Đoković.

Na konferenciji je učestvovao i naš proslavljeni teniser Novak Đoković koji je posle na svom Instagram profilu objavio fotografije i podršku koju pruža supruzi:

Mikela Magaš, dobitnica Nagrade Evropske Unije za inovatorku 2017. godine i osnivač platforme Music Tech Fest koja okuplja više od 7.000 naučnika, muzičara i programera iz celog sveta, zaslužna je za inovacije koje su pomogle di-džeju sa deformitetom ruku da svira gitaru, kao i slepoj pevačici iz Helsinkija da oseti reakciju publike preko senzora. Ove i mnoge druge izume koji predstavljaju spoj muzike, tehnologije i nauke, predstavila je beogradskoj publici.

– Kada kreativnost i umetnost spojite sa naukom i tehnologijom, moguće je stvoriti inovacije koje pomeraju granice. U momentu kada kreiramo nove sisteme, koji mogu da pomognu ljudima i njihove nedostatke pretvore u prednost, nama je potreban svaki talentovani pojedinac. Konferencija “Dare To Be Original” pomaže da se svi ti talenti sretnu, umreže, razmene iskustva i nadamo se dođu do nekih novih otkrića koja menjaju svet u kojem živimo nabolje – rekla je Mikela Magaš.

Konferencija „Dare To Be Original” jedna je od aktivnosti nastalih u saradnji Privredne komore Srbije i Fondacije Novak Đoković zaključene u maju ove godine sa ciljem da se pruži podrška edukaciji i razvoju domaćeg preduzetništva.

– Promovisanje onih koji su uspeli, isticanje uspešnih priča i primera dobre prakse, doprinosi širenju preduzetništva, a edukacija i podrška svima koji se odluče na pokretanje sopstvenog biznisa pomoći će da savladaju sve izazove preduzetništva, unapređuju i razvijaju ovaj vid poslovanja – istakao je Predrag Nikolić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.loading...