DIZAJNERI ENTERIJERA SAVETUJU: Ovo su idealne boje za svaku prostoriju u vašem domu

Boja prostorije u kojoj boravite može da utiče na to kako se osećate, navode psiholozi. Dok vam crvena može pomoći da se fokusirate, plava će vas smiriti.

dnevna soba
Pixabay.com

Oslikavanje određenih soba i prostora određenom bojom može vam stoga pomoći da postignete ono što želite, bilo da je to strast, sreća ili potreba za jačim, odnosno slabijim apetitom.

Žuta za kuhinju

Žuta boja pojačava proizvodnju serotonina u ljudskom telu i povećava naš apetit, što je čini najprikladnijom bojom za kuhinju. To je i razlog zašto je većina enterijera u restoranima žute boje ili sadrži dodatke spomenute boje, piše “Bright Side”.

Crvena za kućnu kancelariju ili sobu za vežbanje

Prema stručnjacima, crvena boja čini ljude produktivnijim. Kada ljudi rade u kancelariji ili sobi koja je crvene boje, njihova brzina reakcije tokom razmišljanja se povećava. Stoga, ako ste se pitali u koju bi to boju trebalo da okrečite sobu za vežbanje ili kućnu kancelariju, crvena je ona kojoj bi trebalo da težite.

Plava za spavaću sobu

Plava boja smiruje i ispunjava svaku prostoriju spokojem. To je jedna od boja koja prija oku, opušta i snižava puls. Budući da je spavaća soba mesto za opuštanje, plava boja idealna je za nju.

Siva za hodnike i ulazne prostorije

Prema rečima poznate dizajnerke enterijera, Suzan Bednar Long, siva boja je najprikladnija za ulazne prostorije i hodnike, jer je neutralna u odnosu na ostale odaje. To je jednostavna, ali elegantna boja koja menja svoj ton u zavisnosti od svetlosti koja ulazi u prostoriju i upravo to će joj podariti jedinstven izgled.

Lila boja za prostorije u kojima učite ili se bavite hobijima

Lila ili ljubičasta nijansa duboko je povezana s maštom i kreativnošću. Leonardo da Vinči verovao je da se snaga meditacije povećava 10 puta kada se ona izvodi na ljubičastom osvetljenju. Stoga, oslikavanje radne sobe ili one u kojoj puno čitate, slikate ili nešto izrađujete, ljubičastom bojom sigurno će vam pružiti kreativan podsticaj.

Narandžasta za dnevnu sobu

Narandžasta boja može učiniti da se osećate uzbuđeno i entuzijastično, dok istovremeno evocira osećaje topline. Zbog svojih svojstava ova boja je najprikladnija za dnevne sobe ili delove doma u kojima provodi veoma mnogo vremena.

Svetlozelena za boju sobe novorođenčeta

Boja sobe vašeg deteta zaista može da utiče na njegov razvoj. Zbog toga je najprikladnija boja za decu upravo svetlozelena. Ona ima smirujući učinak i predstavlja zdravlje, smanjuje pritisak i može da pomogne bebi da mirno spava.