Dizni kompanija u velikoj dilemi: Ceo svet traži da nacrtaju baš ovakvu princezu!

Snežanini patuljci i Gabrijela iz 'Male sirene' će možda dobiti društvo?

U Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuta je peticija u kojoj se od studija Dizni traži da obogati svoju paletu junakinja jednom princezom sa Daunovim sindromom.

Akciju je pokrenuo lezbijski par iz San Franciska, Keston Ot-Dal i njena supruga Andrea, koje imaju 15-mesečnu ćerkicu Dilejni, rođenu sa ovim kongenitalnim poremećajem.

– Dizni obavlja sjajan posao u razlikovanju dobra od zla. Pruža divne moralne pouke koje našu decu uče da budu dobre osobe, ali, na žalost, na pojedinim kritičnim poljima je potpuno omanuo. Kakve bi sve lekcije o raznolikosti, saosećanju i prihvatanju Dizni mogao da nauči decu kada bi promovisao hendikepirane likove! – ističe se u peticiji koju je od 1. oktobra, kada je postavljena na internet, potpisalo blizu 60.000 ljudi.

– Deca sa Daunovim sindromom su često žrtve zlostavljanja. Bilo bi zaista sjajno kada bi deca mogla da vide hedikepirane junake u svojim omiljenim animiranim filmovima – navela je Keston.

Ilustrator Aleksandro Palombo nedavno je napravio seriju crteža na kojima su Diznijeve junakinje, poput Snežane i Pokahontas, prikazane u invalidskim kolicima ili sa protezom.

Hendikepirani likovi nisu strani Diznijevim crtanim filmovima. Oni su se u njima pojavljivali od samog početka, a među najpoznatijima su sedam patuljaka, Kvazimodo i Gabrijela, koja u crtaću “Mala sirena” komunicira pomoću znakovnog jezika, budući da je gluvonema.