“Djevojko u sukobu s Titom”: Pet najvećih domaćih hitova koje godinama PEVATE POGREŠNO

Slušanje muzike
Pixabay.com

Predstavljamo vam neke od najvećih domaćih hitova koje i posle godina slušanja veliki deo publike peva pogrešno!

 

Naučnici kažu da mozak pokušava da memoriše reči svake pesme koju čujemo. Kako je to nemoguće, često upamtimo samo određeni deo, a mozak onda sam “popunjava praznine” onako kako mu se učini logičnim.

Upravo zbog toga ponekad se desi da vam neka pesma “ostane u glavi”, pa vas nervira jer je stalno pevušite, a ne možete da se setite celog teksta. Sa druge strane, kada mozak jednom obavi posao i “smisli” nove reči, neke pesme zauvek pevamo pogrešno, a za to postoji čak i stručan naziv – mondegrins.

Predstavljamo vam pet najvećih domaćih hitova koje i posle godina slušanja veliki deo publike peva pogrešno:

Oliver Mandić – Odlazim, a volim te

Ovo će verovatno mnoge iznenaditi, ali refren ovog velikog regionalnog hita uopšte ne glasi “Dođavola sve, dođavola sa mnom” već “Dođavola sve, dođavola sav bol”!

Haris Džinović – Dajte vina, hoću lom

Kad smo već kod stihova koji nisu mnogo logični, evo jednog koji ima smisla, pa je to doprinelo popularnosti ovog  “mondegrinsa”. Umesto “Dajte vina, hoću lom”, mnogi koji ovu pesmu rado naručuju u kafanama pevaju “Dajte vina ocu mom”.

Ceca – Monotonija

Ceca je još devedesetih pevala “Nije monotonija što me noćas ubija”, ali je jedan broj njenih fanova čuo “Nije ona ko i ja, što me noćas ubija”.

Valentino – Oka tvoja dva

Refren ove popularne pesme glasi: “Oka tvoja dva suzama, ne daju da teku”. Umesto toga, bilo je sasvim logično pevati: “Oka tvoja dva Suzana, ne daju da teku”.

Divlje jagode – Jedina moja

Nekome je nekako uspelo da u poznati hit Divljih jagoda “ubaci” nekadašnjeg predsednika SFRJ Tita! Tako je od “djevojko u sutonu tihom” nastalo “djevojko u sukobu s Titom”. Mora da je pravi poduhvat bilo povezati taj stih sa ostatkom pesme!

Bonus pesma!

Hej, Sloveni

 

Ni himna bivše države nije bila imuna na pogrešno razumevanje i pevanje. Umesto “Hej, Sloveni, jošte živi, duh naših dedova”, mnogi su mislili da je sasvim logično pevati “Hej, Sloveni, još ste živi, duh naših dedova”.loading...