Dlanovi se znoje, glas drhti? Evo kako da prestanete da se ‘tresete’ pred javni nastup

Ovi saveti vam mogu pomoći da samouvereno predstavite prezentaciju, ma koliki bio vaš strah od javnog nastupa.

Osnivač sajta “Speaking.io”, Zek Holman je stručnjak za softvere koji je i sam imao problem sa javnim izlaganjem i uspeo je da ga prevaziđe, a ovo su njegovi saveti kako:

Zapamti: Ti pričaš priču

– Najbolji govornici su oni koji shvate da su oni u stvari pripovedači. Nemojte strogo da budete stručni, budite pomalo i zabavni. Dok radite na svom govoru, fokusirajte se na elemente koji bi vama bili interesantni da ih čujete. Budite surovo iskreni prema sebi po pitanju da li sadržaj drži pažnju ili ne. Snimite svoj nastup i preslušajte snimak – savetuje Zek.

Ne komplikujte

Svaki govor treba da bude fokusiran na nekoliko jednostavnih tačaka kako bi slušaoci mogli da zapamte informacije. „Problem je kada neko ima 100 različitih tačaka na slajdu…pratite pravilo trojstva…jednostavno grupisanje ima najbolji efekat”, objašnjava Holman.

Učite od drugih

Učenje putem pokušaja i grešaka je jedno, ali učenje od najboljih je način da napredujete. Holman je priznaje, veliki fan Stiv Džobsa. Gledajući njegove nastupe na „Jutjubu”, stekao je utisak šta je to što publika želi da čuje.

– On je bio spor i jednostavan, a opet svaki njegov govor je imao faktor iznenađenja, što ga je činilo nezaboravnim – obrazložio je Holman.

Ponavljajte već rečeno

– Nikada cilj govora ne treba da bude što više izrečenih informacija. Držite se glavne poente i ponavljajte je više puta.Ponavljanje je jedna od odlika dobrog pripovedača. Moji omiljeni komičari, izgovore jednu šalu na početku, a onda je modifikuju i ponove u daljem nastupu – zaključio je Holman.loading...