DNEVNO.RS Gitar Art festival: Od 11. do 16. marta, nastupiće 45 izvođača iz oko 20 zemalja sveta

Ovogodišnji Gitar art festival biće održan od 11. do 16. marta, a za to vreme će u okviru bogatog muzičkog programa nastupiti 45 izvođača iz oko 20 zemalja sveta.

Predstavnici ambasada i kulturnih ustanova Amerike, Nemačke, Francuske, Španije, Brazila, Portugala, Italije, Švedske, Australije i drugih zemalja izrazili su danas na konferenciji za novinare održanoj u Sava centru zadovoljstvo što muzičari iz njihovih država učestvuju na ovoj prestižnoj manifestaciji koja će biti održana od 11. do 16. marta.

Boško Radojković, osnivač festivala, zahvalio se redom svim uvaženim gostima na pomoći, domaćinima Sava centru i Domu Omladine gde će se odvijati program festivala.

Svečano otvaranje biće u utorak, 11. marta, u Domu omladine u kada će u 20 časova nastupiti „Naksos trio”, a u 21.30 će nastupiti Bađi Asand, bosonoga gitaristkinja iz Brazila, koja je gostovala u Beogradu 2009. godine.

– U sredu u Domu omladine imaćemo tri koncerta na kojima će se predstaviti Johanes Moler iz Švedske i Lukas Kuropazevski iz Poljske, zatim nas očekuje nastup dua Dejan Ivanović i Mihalis Kontaksakis – najavio je Boško Radojković.

Prošlogodišnja pobednica Gitar Art takmičenja, Jelica Miljanović, nastupiće u četvrtak, posle nje će svirati Eduardo Fernandez, a zatim će se predstaviti Darko Karajić sa svojim sastavom „Anonimus 4”.

Gabriel Bjanko će nastupiti u petak u 19 časova, a posle njega koncert će održati Eliot Fisk, jedan od najvećih američkih i svetskih gitarista. Tim povodom Džon Giblin, ataše za kulturu ambasade SAD u Beogradu istakao je značaj ovog festivala.

– Ponosni smo što smo deo ovog festivala koji traje već 15 godina i mislim da je to najbolji i najvažniji festival u Srbiji, a možda i u Evropi. Osim koncerata, mislim da je izuzetno važno to što će oni raditi sa mladim muzičarima iz Srbije. To je odlična stvar zbog obrazovanja i iskustva za mlade muzičare i učesnike – istakao je on.

U subotu posetioce očekuje koncert „Alberto Lopez kvintet” koji izvodi flamenko muziku sa pevanjem i igranjem , a zatim će nastupiti predivan džez vokal Sara Lazarus koja će nastupiti sa „Winterstein” kvartetom. Za kraj festivala, u nedelju, publika će moći da uživa u nastupu „Izabel Noronja tria” koji će izvoditi fado muziku. Povodom proslave 15. godišnjice festivala biće organizovana multimedijalna retrospektivna vizuelna izložba, a najavljn je i tradicionalni sajam gitare „Gitar art ekspo”.