DNEVNO.RS Otkriven recept za uspeh: Kako je Novak Đoković postao prvi reket sveta?

Najbolji srpski teniser i drugi reket sveta je nakon dobre sezone iz 2011. godine odlučio da napiše knjigu. U autobiografiji 'Serviraj za pobedu' Novak Đoković je objasnio svoj razvojni put u tenisu i sa čitaocima je podelio recepte i spisak namirnica koje koristi u svakodnevnoj ishrani.

On tvrdi da je ova formula imala veliki uticaj na njegovu profesionalnu karijeru.

Naime, Đoković boluje od retke bolesti celijaklija, koja podrazumeva trajni poremećaj podnošenja glutena, tj. belančevina prisutnih u brašnu od pšenice, raži i ječma.

– Od trinaeste godine sam se stalno osećao naduto, posebno noću. Budio bih se i ustajao umoran. Imao sam alergije i u dane kada je velika vlaga, a u vreme cvetanja biljaka to bi se posebno pogoršalo. Međutim, to što mi se događalo bilo je jako čudno. Napad astme dođe na početku vežbanja, i ne javlja se tokom trosatnog meča. Ali za vreme velikih mečeva, protiv najboljih igrača, držao bih se nekoliko prvih setova i onda bi došla kriza – objasnio je Đoković u svojoj knjizi.

Od momenta kada je saznao da je intolerantan na gluten, stvari su se iz korena promenile.

– Odgovarajuća hrana daje mi više fizičke snage i izdržljivosti; daje mi strpljenje, usredsređenost i pozitivan stav. Omogućava mi da budem u potpunosti posvećen na terenu, ali i kada sam s ljudima koje volim – napisao je Novak.

Prvi reket Srbije nesebično je sa čitaocima podelio recepte koje svakodnevno koristi i dao im je valjan savet:

„Bilo da spremate ove recepte, kuvate omiljena porodična jela ili naručujete hranu u restoranu, upamtite da je jednako važno kako jedete, kao i šta jedete. I ono što unosite u sebe shvatite veoma ozbiljno jer će to uskoro postati deo vašeg tela.”

Za vas smo izdvojili neke od recepata koje Đoković uspešno koristi:

DORUČAK

*Super pahuljice/2 porcije

Sastojci:

1 šolja organskih bezglutenskih ovsenih pahuljica

½ šolje suvih brusnica

½ šolje belog suvog grožđa

½ šolje semenki bundeve ili suncokreta

½ šolje seckanih badema

Pirinčano ili bademovo mleko (po želji)

Banane, bobice ili seckane jabuke (po želji)

Prirodni zaslađivač (po ukusu)

Priprema:

Pomešajte ovsene pahuljice, brusnice, grožđice, semenke i bademe u činiji srednje veličine ili ih, ako putujete, sipajte u vrećicu s patent-zatvaračem.

Poslužite sa pirinčanim ili bademovim mlekom, bananama, bobicama ili seckanim jabukama i prirodnim zaslađivačem po želji.

*Frape od jagoda i banana/4 porcije

Sastojci:

2 šolje smrznutih jagoda

1 smrznuta banana

1 kašika putera od badema

1 šolja svežeg spanaća

2 šolje nezaslađenog bademovog mleka

Priprema:

U blender stavite jagode, bananu, puter od badema i bademovo mleko i mutite dok se sve ne sjedini.

RUČAK

*Bezglutenska pasta primavera/4 porcije

Sastojci:

2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja

2 čena belog luka, sitno seckanog

1 žuta tikva, prepolovljena po dužini i sečena na tanke kriške

1 tikvica, prepolovljena po dužini i sečena na tanke kriške

½ veze špargli (oko 250g), iseckanih na kolutiće

4 šolje pirinčane testenine

¼ šolje sitno seckanog sušenog paradajza

¼ kašičice morske soli

2 kašike rendanog veganskog sira, za posipanje (po želji)

Seckano začinsko bilje poput peršuna ili bosiljka (po želji)

Priprema:

U veliki, duboki tiganj sipajte maslinovo ulje i dodajte beli luk, pa ga propržite na umerenoj vatri dok ne zamiriše, oko 5 minuta. Dodajte tikvu, tikvice i špargle i dinstajte uz povremeno mešanje oko 8 minuta, dok povrće ne omekša.

U međuvremenu skuvajte testeninu u velikoj šerpi, prema uputstvu na ambalaži. Procedite je i vratite u šerpu.

Kada povrće omekša, dodajte ga u testeninu i dobro promešajte da se sjedine. Umešajte sušeni paradajz i morsku so.

Po želji pospite rendanim veganskim sirom i ukrasite sušenim paradajzom i začinskim biljem.

*Začinjena salata s rezancima od heljde/4 porcije

Sastojci:

1 pakovanje od 250g bezglutenskih rezanaca od heljde

1 crvena paprika babura, prepolovljena, očišćena i isečena na tanke režnjeve

1 šolja rukole

2 kašike tucanih indijskih oraha

2 kašike svežeg seckanog bosiljka

Za začinjeni vinegret:

2 kašike kremastog organskog putera od kikirikija

1 kašičica soja-sosa sa smanjenim sadržajem soli

2 kašike ulja od pečenog susama

2 kašike pirinčanog sirćeta

2 kašičice ljutog sosa (tabasko)

1 kašičica sirupa od meda ili agave

Priprema:

Skuvajte rezance od heljde prema uputstvu na ambalaži. Procedite i isperite hladnom vodom. Dok se rezanci kuvaju, u veliku činiju sipajte sve sastojke za vinegret. Dobro promešajte da se sjedine.

U činiju sa venegretom dodajte ohlađene rezance i polako promešajte. Dodajte papriku i rukolu.

Pospite rezance indijskim orasima i bosiljkom.

UŽINA

*Domaći humus sa jabukama/štapićima svežeg povrća/12 porcija

Sastojci:

Za humus:

2 konzerve od po 400g leblebija ispranih i osušenih

2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

2 kašike tahinija, paste od susama (po želji)

Sok od ½ limuna

4 čena pečenog belog luka

1 kašičica mlevenog kumina

2 kašike tamarija (bezglutenskog soja-sosa)

Kao prilog:

4 velike jabuke (slatke i hrskave), prepolovljene, očišćene i sečene na kriške

Priprema:

Sve sastojke stavite u belnder i mutate dok ne dobijete glatku masu. Preručite u činiju srednje veličine i poslužite s jabukama ili povrćem po izboru.

VEČERA

*Pečeni paradajz/4 porcije kao prilog uz jelo

Sastojci:

4 šolje čeri paradajza

2 kašike ekstradevičanskog masilnovog ulja

2 kašike balzamskog sirćeta

Morske soli po ukusu

Priprema:

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Stavite paradajz u pleh, dodajte maslinovo ulje i promešajte. Pecite 45 minuta.

Izvadite pleh iz rerne, ostavite paradajz da se prohladi, pa začinite balzamskim sirćetom i solju.

*Punjeni pečeni krompir/4 porcije

Sastojci:

4 velika krompira

1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja

1 kašičica morske soli

Za nadev:

1 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja

½ glavice crnog luka, krupno seckanog

1 šolja šampinjona, sečenih na tanke režnjeve

Morska so

Priprema:

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Obložite pleh folijom i odložite u stranu. Opran, ali neoljušten krompir probodite viljuškom na nekoliko mesta. Stavite ga u činiju i promešajte s maslinovim uljem i solju.

Prebacite krompir u pleh i pecite oko sat vremena ili dok se ne ispeče. Izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi.

Za nadev, zagrejte maslinovo ulje u tiganju, na umerenoj vatri. Dodajte luk i dinstajte ga 10 minuta, dok ne potamni i ne omekša. Dodajte šampinjone, pa dinstajte i njih još pet minuta, dok ne omekšaju i ne zamirišu.

Presecite krompire po sredini i stisnite za krajeve da se otvore. U svaki krompir stavite 2 kašike nadeva od pečuraka. Dosolite po ukusu.

Poklanjamo dve Novakove knjige „Serviraj za pobedu”! Ako želite da zavirite u tajne njegovog uspeha, budite brzi i posetite našu Fejsbuk stranicu i pratite jednostavna uputstva