DNEVNO.RS Šta ne treba propustiti na ‘Gitar art festivalu’

Jubilarni, 15. po redu 'Gitar Art' festival (11. – 16. mart) počinje večeras u 20 časova u Domu omladine nastupom “Naxos tria”, a sat vremena kasnije pred publiku će izaći bosonoga brazilka Bađi Asad.

Bađi Asad (11. mart, Dom omladine)
– Moj prvi susret sa Beogradom desio se prilikom takođe jubilarnog, desetog izdanja Guitar Art festivala 2009. godine. Uživala sam u prilici da pozornicu podelim sa Rolandom Dijensom! Bio je to festival ideja i biću uvek zahvalna na tome. Beograd je predivan grad i sećam se da sam htela da ostanem i duže. Još uvek volim jedan par čizama koje sam tu kupila, a znate kako je to ženama bitno. Pored što sam impresionirana prezentacijom festivala u svetu i uvek kreativnim vizuelnim rešenjima, umetnička direkcija uvek izabere sjajnu selekciju aktuelnih zbivanja na svetskoj gitarskoj sceni – priseća se svog prethodnog gostovanja u Beogradu brazilska umetnica Badi Asad, u svetu poznata po kombinovanju tradicionalne brazilske muzike sa pop notama.

Alberto Lopez (15.mart, Sava centar)
– Nastup na proslavljenom Guitar Art festivalu apsolutno je zadovoljstvo za moju grupu i privilegija za mene lično. Deliti scenu sa velikim umetnicima od 11. do 16. marta u Beogradu i biti odgovorni kao predstavnici flamenka, nemerljivog kulturnog nasleđa, velika je odgovornost koja nas ispunjava ponosom. Srbija i Španija biće ujedinjene strašću flamenka – ističe Alberto Lopez kojeg mnogi već sad porede sa velikanima poput Paka de Lusija, Visentea Amiga i drugih velikana španske gitare. Mladi gitarista iz Kordobe nastupiće sa svojim kvintetom i flamenko igračicom, a predstaviće programom pod istoimenim nazivom svog albuma „Siento” (Osećam).

Izabel Noronja (16.mart, Dom omladine)
– Čast mi je da budem deo izvanrednog programa i istorije Guitar Art festivala jer mislim da je u pitanju najbolji spoj edukacije i dijaloga kroz muziku, ali i velike umetnike koji dolaze svake godine. Na svom koncertu bih volela da dodirnem publiku, da podelim sva ta stanja duše kroz jedinstveni fado osećaj na jedan tradicionalni način, uz klasičnu gitaru Pedra Pinjala, te zvuke specifične portugalske gitare Eurika Maćada – poručuje izuzetna fado pevačica Izabel Noronja iz Lisabona, iz boemskog kvarta Alfame.

Sara Lazarus (15. mart, Sava centar)

Posebno mesto u programu zauzima i nastup velike francusko-američke džez pevačica Sare Lazarus u pratnji čuvenog „džipsi džez” kvarteta koji predvodi Hono Vinterštajn koga mnogi ljubitelji džipsi džeza smatraju najboljim ritam gitaristom tog stila. Sa Birelijem Lagrenom, francuskim gitaristom i basistom, sarađivao je dugi niz godina u okviru Džipsi projekta, a u osamdesetim i devedesetim godinama svirao je sa legendama džipsi džeza Doradom i Čavolom Šmitom. Sara Lazarus je učestvovala na projektu Patrisa Karatinija snimivši album „Sve prolazi”, a izdala je i albume „Jednostavan život” mi podari i „Sa mnom je sve u redu” (Džipsi projekat Birelija Lagrena).

Ulaznice za pojedinačne koncerte na festivalu, od pet večeri u Domu omladine do velikog džez i flamenko koncerta u Sava centru, prodaju  se po cenama od 800 do 2000 dinara. Ulaznice se mogu pronaći na blagajnama Sava centra i Doma omladine, ali i u celoj mreži Eventima u Beogradu i širom Srbije.